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FACTS AND QUESTIONS PRESENTED2 

A newly-elected legislator owns a construction company.  Before the 

legislator was elected to office, the state purchasing agent awarded two statewide 

price agreements to the construction company.  The statewide price agreements with 

the construction company will expire within the year after the legislator assumes 

legislative office.  

 

1. May state agencies purchase goods and services from the construction 

company under the current statewide price agreement? 

 

2. May the state purchasing agent enter another statewide price agreement 

with the construction company while the legislator holds legislative 

office? 

 

 

 
1This is an official advisory opinion of the State Ethics Commission. Unless amended or 

revoked, this opinion is binding on the Commission and its hearing officers in any subsequent 

Commission proceeding concerning a person who acted in good faith and in reasonable reliance 

on the opinion.  NMSA 1978, § 10-16G-8(C). 

 
2The State Ethics Commission Act requires a request for an advisory opinion to set forth a 

“specific set of circumstances involving an ethics issue.”  See NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(2) 

(2019).  “When the Commission issues an advisory opinion, the opinion is tailored to the ‘specific 

set’ of factual circumstances that the request identifies.” State Ethics Comm’n, Advisory Op. No. 

2020-01, at 1-2 (Feb. 7, 2020) (quoting § 10-16G-8(A)(2)).  On December 14, 2020, the 

Commission received a request for an advisory opinion that detailed facts as presented herein.  The 

request was submitted by a public official who has the authority to submit a request.  See generally 

NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(1). 
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ANSWERS 

 

1. Yes, but only if the legislator first discloses to the procuring state 

agency the legislator’s ownership interest in the construction 

company. 

 

2. Yes, but only if the legislator first discloses to the state purchasing 

agent the legislator’s ownership interest in the construction company. 

 

ANALYSIS 

 

Price agreements are a well-established procurement vehicle.  The state 

purchasing agent may enter a price agreement with a contractor, providing that the 

contractor will furnish items of tangible personal property, services or construction 

to a state agency at an established price.  See NMSA 1978, §§ 13-1-71 (1984); 

NMSA 1978, § 13-1-95(E) (1984, as amended 2015); see also generally General 

Services Department, Statewide Price Agreements, https://tinyurl.com/ybvpo5m2 

(last accessed December 17, 2020) (providing a searchable database of all 

statewide price agreements in New Mexico).  Price agreements are entered into 

based on competitive bids or proposals.  See NMSA 1978, § 13-1-102 (1984, as 

amended 2007).  Once the state purchasing agent has entered a price agreement 

with a contractor, then any state agency may, under the terms of the price 

agreement, procure services, construction, or items of tangible personal property 

from the contractor without the use of competitive sealed bids or competitive 

sealed proposals.  See NMSA 1978, § 13-1-129 (1984, as amended 1991); NMSA 

1978, § 13-1-102(E) (1984, as amended 2007).  By contracting at scale, the state 

purchasing agent secures a better price than would ordinarily be available to state 

agencies contracting independently and for lesser quantities.  Price agreements, 

therefore, promote the Procurement Code’s purpose “to maximize the purchasing 

value of public funds . . . .”  NMSA 1978, § 13-1-29 (1984). 

 

Both price agreements and state agency procurements relying on price 

agreements are contracts.  Thus, if a legislator, a legislator’s family member, or a 

legislator’s business seeks to enter either a price agreement with the state 

purchasing agent or a contract with a state agency relying on a price agreement’s 

terms, then the Governmental Conduct Act applies.  In pertinent part, subsection 

10-16-9(A) of that Act provides: 

 

https://tinyurl.com/ybvpo5m2
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A state agency shall not enter into a contract for services, 

construction or items of tangible personal property with a 

legislator, the legislator’s family or with a business in 

which the legislator or the legislator’s family has a 

substantial interest unless the legislator has disclosed the 

legislator’s substantial interest and unless the contract is 

awarded in accordance with the provisions of the 

Procurement Code, except the potential contractor shall 

not be eligible for a sole source or small purchase contract. 

A person negotiating or executing a contract on behalf of 

a state agency shall exercise due diligence to ensure 

compliance with the provisions of this subsection. 

 

NMSA 1978, § 10-16-9(A) (1969, as amended 2007). 

 

Under subsection 10-16-9(A), if a state agency seeks to contract with the 

legislator’s construction company under the terms of an existing price agreement, 

then the legislator must disclose their ownership interest in the construction 

company to the state agency.  Ordinarily, the legislator should make this disclosure 

before the contract is executed.  If, however, a state agency enters a purchase order 

to the construction company based on the price agreement before the legislator has 

disclosed the ownership interest, the legislator should make the disclosure to the 

procuring agency as soon as possible after the purchase order is executed. 

 

Also, if the legislator’s construction company seeks to enter a subsequent 

price agreement with the state purchasing agent, the legislator must also disclose 

their ownership interest to the state purchasing agent before the price agreement is 

executed.  The disclosure should be part of the bid or proposal made in response to 

an invitation for bids or request for proposals.  See 1.4.1.16(D) NMAC (referring 

to “all other necessary submissions” that accompany a bid form submitted in 

response to an invitation for bids). 

 

When disclosing the interest, the legislator should simply state that the 

legislator has an ownership interest in the business that exceeds twenty percent and 

that the legislator is a member of the New Mexico Legislature.  See NMSA 1978, 

§ 10-16-2(L) (1967, as amended 2011); § 10-16-9(A).  Beyond this straightforward 

disclosure, the legislator should not take any additional action in terms of 

representing or assisting the construction company before the state agency.  See 

NMSA 1978, § 10-16-9(B) (1967, as amended 2007).  Furthermore, the required 

disclosure should not be made on legislative stationary.  See id.  Nor should the 
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legislator refer to their legislative capacity or make any implication relating to 

legislative action.  See id.; cf. NMSA 1978, § 10-16-3(A) (1993, as amended 2011) 

(“The legislator . . . shall use the powers and resources of public office only to 

advance the public interest and not to obtain personal benefits or pursue private 

interests.”). 

 

Last, under subsection 10-16-9(A) of the Governmental Conduct Act, a state 

agency cannot enter a sole source or small purchase contract with the legislator’s 

construction company. § 10-16-9(A).  These prohibitions are of limited relevance 

to the facts presented in this advisory opinion.  Where a state agency relies on a 

statewide price agreement to procure tangible personal property, services or 

construction from the legislator’s construction company, the state agency would 

have no need to resort to a sole source or small purchase contract.  The price 

agreement is the procurement vehicle and, moreover, is subject to a competitive 

procurement.  Accordingly, where the state purchasing agent has entered a price 

agreement with a vendor, a state agency has no need to bypass a competitive 

procurement by using a sole source or small purchases contract. 

 

CONCLUSION 

State agencies may procure tangible personal property, services or 

construction, based on the terms of a price agreement, from the legislator’s 

construction company, so long as the legislator discloses their ownership interest in 

the construction company to the procuring state agency.  The state purchasing 

agent may also award a subsequent price agreement to the legislator’s construction 

company, provided that the legislator discloses their ownership interest in the 

construction company to the state purchasing agent when the company submits its 

bid or proposal. 

 

 

 

SO ISSUED. 

 

HON. WILLIAM F. LANG, Chair 

JEFF BAKER, Commissioner 

STUART M. BLUESTONE, Commissioner 

HON. GARREY CARRUTHERS, Commissioner 

RONALD SOLIMON, Commissioner 

JUDY VILLANUEVA, Commissioner 

FRANCES F. WILLIAMS, Commissioner 
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