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OPINION  

{*732} OPINION  

PICKARD, Judge.  

{1} The issue we address in this case is what time limit applies to the trial of youthful 
offenders under the Children's Code--no time limit, the 30- or 90-day time limit found in 
the Children's Court Rules, or the six-month time limit found in the Rules of Criminal 
Procedure. We hold that the six-month rule applies. We also address summarily and 
reject Respondent's contention that the 20-day time limit on dispositional hearings 
applies to his sentencing. Accordingly, we affirm.  



 

 

{2} The controversy in this case arises because, for many years, children alleged to be 
delinquent for committing serious crimes or who could not be rehabilitated in juvenile 
facilities could be transferred to district court for trial and disposition. See NMSA 1978, 
§§ 32-1-29 (1981), -30 (1977). During the time Sections 32-1-29 and -30 were in effect, 
the Children's Court Rules provided that those rules applied only to children's court 
proceedings. See Compiler's Annotations to Rule 10-101, NMRA 1997--Annotation 
entitled "The 1994 amendment." (This and all further references to the Children's Court 
Rules are to the rules as they existed prior to the February 1, 1997, amendments, 
unless expressly otherwise noted.) Although the six-month rule expressly does not 
apply to children's court proceedings, Rule 5-604(E), NMRA 1997, our cases have held 
that, once a child was transferred to district court, the six-month rule applied. See State 
v. Howell, 89 N.M. 10, 11, 546 P.2d 858, 859 . SCRA 1986, 10-222 governed 
procedure for transfer.  

{3} In 1993, the Children's Code was substantially rewritten. Gone were the transfer 
proceedings from the earlier code. In their {*733} place, the 1993 code provides for 
youthful offenders and serious youthful offenders. A serious youthful offender is a child 
sixteen or seventeen years of age who is charged with first degree murder; such a 
person is not subject to the Children's Code. See NMSA 1978, § 32A-2-3(H) (1995). A 
youthful offender is a person fifteen years of age who commits first degree murder or a 
person between fifteen and seventeen years of age who either commits certain listed 
offenses or who has a certain prior criminal history. See § 32A-2-3(I). Rather than 
transfer such a person to district court, upon the state's notice of intent to invoke an 
adult sentence, a probable cause hearing is to be conducted either before the court or a 
grand jury. See NMSA 1978, § 32A-2-20(A) (1995). Then, if the child is adjudicated a 
youthful offender, the court may invoke an adult sentence if certain conditions are met. 
See § 32A-2-20(B).  

{4} The 1993 Children's Code provides that the time limits on adjudicatory hearings are 
those found in the Children's Court Rules. See NMSA 1978, § 32A-2-15 (1993). For 
many years, the time limits on adjudicatory hearings were set by the Children's Court 
Rules as 30 days if the child was in detention and 90 days if the child was not in 
detention. See Rule 10-226(A) & (B), NMRA 1997. This rule was not changed in 
response to the 1993 Children's Code, but Rule 10-101 was. In 1994, Rule 10-101(A)(2) 
was rewritten to state that, except for disposition proceedings, the Rules of Criminal 
Procedure were to apply to proceedings where a notice of intent has been filed alleging 
the child is a youthful offender.  

{5} The Children's Court Rule on transfer procedure was not changed until 1995. Rule 
10-222, NMRA 1997 now provides detailed provisions on youthful-offender procedure, 
including a provision that, after probable cause is found, further proceedings, including 
the plea, but except for disposition, are governed by the Rules of Criminal Procedure. In 
this case, the State filed a notice of intent, a probable-cause hearing was held, and the 
court found probable cause. The State filed an information, and Respondent was 
arraigned on the information pursuant to the Rules of Criminal Procedure on July 22, 
1996. Respondent filed his motion to dismiss for violation of the 30-day rule on 



 

 

November 27, 1996, and it was denied. Respondent pleaded no contest, reserving his 
right to raise the issue of which time limit applies.  

{6} The problem in this case arises because the Rules of Criminal Procedure, and 
particularly the six-month rule, were not amended at the same time as the Children's 
Court Rules. Thus, Rule 5-604(E) still provides that it does not apply to children's court 
proceedings. In addition, it was not until February of 1997, effective for cases filed after 
this case, that Rule 10-226, the Children's Court Rule on time limits for adjudicatory 
hearings, was amended to specifically address youthful-offender procedure in the 
circumstance where probable cause was not found for a youthful-offender offense. Vol. 
36, No. 1, SBB 8 (Jan. 1997). Rule 5-604(E) has still not been amended. For this 
reason, Respondent (who has been in detention during the entire proceedings) 
contends that the 30-day time limit of Rule 10-226(A) applies. The State, on the other 
hand, contends that either no time limit applies or the six-month time limit of Rule 5-604 
applies. We agree with the State and hold that the six-month rule applies.  

{7} In particular, it would be absurd for us to hold that no time limit applies due to the 
fact that there is literally no rule that expressly covers the situation. Just as we 
recognize the dangers of reading statutes too literally, see State ex rel. Helman v. 
Gallegos, 117 N.M. 346, 353, 871 P.2d 1352, 1359 (1994), we must similarly be on 
guard not to read rules too literally, cf. In re Dominick Q., 113 N.M. 353, 354, 826 P.2d 
574, 576 (this Court applies same rules of construction to procedural rules as it does to 
statutes). In view of the important purposes served by time limits on children's court 
proceedings, we cannot countenance an interpretation of the rules that would provide 
endless time, subject only to constitutional constraints, in which to try cases involving 
serious youthful offenders. See State v. Doe, 94 N.M. 446, 448, 612 P.2d 238, 240 (Ct. 
App. 1980).  

{8} {*734} This leaves us with the choice of applying either the 30-day time limit of the 
Children's Court Rules or the six-month time limit of the Rules of Criminal Procedure. In 
determining which to choose, we attempt to glean the intent of drafters. Since a literal, 
plain reading of the words used would lead to absurdity, we look to the historical 
context. See State v. Johnson, 1998 (null) 19, 1998-NMCA-019, ¶19, 124 N.M. 647, 
954 P.2d 79 [N.M. Ct. App., No. 17,200, filed Nov. 6, 1997]. In doing so, we bear in 
mind the importance of taking a common-sense approach. See State v. Isaiah A., 
1997-NMCA-116, ¶¶1, 9-10, 124 N.M. 237, 947 P.2d 1057. In several children's court 
cases, we have recognized that the rules need not be read absolutely literally. See Doe, 
94 N.M. at 448, 612 P.2d at 240; see generally State v. Doe, 95 N.M. 88, 619 P.2d 
192 (addressing what appeared to be a gap in the statutes pursuant to which a child 
who committed an offense, but was not charged until after the date of majority, 
appeared unamendable to either juvenile or adult treatment). We have also recognized 
that "the procedural rules do not, and were not intended to[,] cover every eventuality." 
State v. Doe, 99 N.M. 460, 463, 659 P.2d 912, 915 (Ct. App. 1983).  

{9} Bearing these principles in mind, we hold that the six-month rule still applies to 
cases in which probable cause is found for a youthful-offender offense. It is clear to us 



 

 

that that is what the legislature intended in amending the Children's Code in 1993, and 
that is what the Supreme Court would have enacted by rule had the matter been timely 
called to its attention in 1993, instead of by a series of rule amendments (still probably 
incomplete) over the next several years after 1993.  

{10} As for the disclaimer in the six-month rule (that it does not apply to children's court 
proceedings), we view the presence of this paragraph as an oversight, the amendment 
of which would complete the series of rule changes to which we referred in the previous 
paragraph. For years, the procedure for persons in Respondent's situation was the 
transfer procedure pursuant to which the case would be transferred to district court and 
then all rules of criminal procedure, including the six-month rule, would apply. The most 
obvious purpose for including the disclaimer in the six-month rule was that Rule 10-227, 
NMRA 1997 provided that the Rules of Criminal Procedure apply to all delinquency 
trials under the Children's Code. However, that provision was intended to guarantee that 
the same due-process and other procedures attendant to trials would be guaranteed to 
children. See Committee Commentary to Rule 10-227. The disclaimer in Rule 5-604 
was simply designed to make clear that the six-month rule was not such a procedure. 
Rule 5-604(E) is accurate in stating that it does not apply to ordinary children's court 
proceedings; however, we hold that Rule 5-604 does apply to youthful-offender 
proceedings. In this case, the six months would run from July 22, the date on which 
Respondent was arraigned on the information. See Rule 5-604(A), (B)(1).  

{11} Finally, we address Respondent's contention that the proceedings should be 
dismissed because he was not sentenced within 20 days of his plea, as Rule 10-
101(A)(2) and Rule 10-229, NMRA 1997, require. When Respondent pleaded no 
contest, however, in his plea and disposition agreement, he waived "any and all 
motions, defenses, objections or requests which he has made or raised, or could 
assert hereafter " except for his motion to dismiss that raised the 30-day versus six-
month rule issue. (Second emphasis added.) In addition, Respondent agreed in the plea 
and disposition agreement that he could be sentenced to an adult sentence of six years, 
of which zero to four years could be suspended, thereby eliminating any need for a 
dispositional hearing at which the State needed to prove that the conditions pursuant to 
which an adult sentence may be imposed were met. Under these circumstances, we 
hold that Respondent agreed not to be aggrieved by the lack of a timely disposition. See 
State v. Hodge, 118 N.M. 410, 414, 882 P.2d 1, 5 (1994) (plea waives all issues except 
those expressly reserved); State v. Bazan, 97 N.M. 531, 534, 641 P.2d 1078, 1081 
(person may agree not to be aggrieved, in which case person cannot bring appeal), 
overruled on other grounds by State v. Ball, 104 N.M. 176, 185, 718 P.2d 686, 695 
(1986).  

{12} {*735} The judgment and sentence are affirmed.  

{13} IT IS SO ORDERED.  

LYNN PICKARD, Judge  



 

 

WE CONCUR:  

BENNY E. FLORES, Judge  

M. CHRISTINA ARMIJO, Judge  


