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OPINION  

DONNELLY, Judge.  

{1} The state appeals from an order of the children's court dismissing a delinquency 
petition with prejudice. The sole issue raised on appeal is whether the children's court 
erred in dismissing the petition against the child based upon the state's failure to accord 
the child an adjudicatory hearing within the ninety-day period prescribed by SCRA 1986, 
10-226(B). We reverse.  

FACTS  



 

 

{2} The petition alleging Jody C. (the child) to be delinquent was based on an incident 
that occurred on June 14, 1990. The child was taken into custody by the police and 
placed in detention that same day. A detention hearing was conducted the next day. 
The child and his parents appeared at the detention hearing and were represented by 
appointed counsel. At the conclusion of the detention hearing, the children's court 
referee ordered the child to be released from detention and placed in the custody of his 
attorney. On June 15, 1990, after the detention hearing, the children's court attorney 
filed a petition with the children's court alleging that the child was delinquent. Summons 
was not issued at the time the petition was filed. The petition was hand delivered to the 
counsel for the child, who discussed the allegations contained therein with the child.  

{3} On June 18, 1990, the child, through his attorney, filed a demand for trial by jury. On 
July 5, 1990, the children's court issued summonses in the case, and on the following 
day summonses and copies of the petition were personally served on the child and his 
parents by a deputy sheriff.  

{4} The children's court set the case for a jury trial to begin on Monday, September 24, 
1990, within ninety days of the date of service of the summons and petition on the child. 
On September 17, 1990, the child filed a demand for dismissal with prejudice. {*81} 
After a hearing on this issue, the children's court dismissed the petition with prejudice, 
finding that the child was not accorded an adjudicatory hearing within the ninety-day 
period required by Children's Court Rule 10-226. The court concluded, among other 
things, that the ninety-day time period began to run on June 15, 1990, when the child's 
attorney was served with a petition in this case, or alternatively that the child waived 
service of the summons and petition in this case on June 18, 1990, when a notice of 
demand for jury trial was filed by the child's attorney. The court also concluded that 
under the Children's Code and the children's court rules, a child may waive service of 
the summons and petition.  

DISCUSSION  

{5} The state argues on appeal that the ninety-day time requirement for conducting an 
adjudicatory hearing was not triggered until July 6, 1990, when the child was served 
with a copy of the summons and petition. It contends that the children's court erred in 
dismissing the petition for failure to commence the hearing within the time bar provided 
by Rule 10-226(B), because the trial date scheduled by the court was within the time 
requirements of the rule.  

{6} The Children's Code, NMSA 1978, Section 32-1-28 (Repl. Pamp. 1989), provides 
that the time limit for commencing an adjudicatory hearing in a delinquency proceeding 
is governed by the Rules of Procedure promulgated by our supreme court for the 
children's court. See also State v. Doe, 90 N.M. 568, 566 P.2d 117 (Ct. App. 1977). 
Where the child is not held in custody, Children's Court Rule 10-226(B), applicable to 
delinquency proceedings, provides in part:  



 

 

If the respondent is not in detention or has been released from detention prior to the 
expiration of the time limits set forth in Paragraph A of this rule, the adjudicatory 
hearing shall be commenced within ninety (90) days from whichever of the 
following events occurs latest  

(1) the date the petition is served on the respondent.... [Emphasis added.]  

{7} Rule 10-226 does not describe the method to be used to serve an alleged 
delinquent child; however, SCRA 1986, Children's Court Rule 10-105(A) provides that 
"upon the docketing of any petition, the court shall issue a summons[.]" Rule 10-105(C) 
specifies that the "summons and a copy of the petition shall be served upon issuance of 
the summons." Additionally, Rule 10-105(D) states that "the summons and [a] copy of 
the petition shall be served on [the child] alleged to be delinquent... in accordance with 
Rule 1-004 of the Rules of Civil Procedure for the District Courts unless the court directs 
service by mail."  

{8} SCRA 1986, 1-004(F)(7) (Cum. Supp. 1990), referred to in Children's Court Rule 10-
105(D), provides how a minor shall be served:  

Whenever there shall be a conservator of the estate or guardian of the person of such 
minor, by delivering a copy of the summons and of the complaint to the conservator or 
guardian. Service of process so made shall be considered as service upon the minor. In 
all other cases process shall be served by delivering a copy of the summons and 
of the complaint to the minor, and if the minor is living with an adult a copy of the 
summons and of the complaint shall also be delivered to the adult residing in the 
same household. In all cases where a guardian ad litem has been appointed, a copy of 
the summons and of the complaint shall be delivered to such representative, in addition 
to serving the minor as herein provided[.] [Emphasis added.]  

{9} As shown by the record, the child was not personally served with a copy of the 
petition and summons as contemplated in Rule 10-226 until July 6, although a copy of 
the petition was given to his attorney on June 15, 1990. Both Rules 10-105(D) and 1-
004(F)(7) indicate that service of a copy of the summons and petition "shall" be made 
upon the child. Additionally, the Children's Code, NMSA 1978, Section 32-1-20(A) 
(Repl. Pamp. 1989), relating to the issuance of summonses states, "After a petition has 
been filed, summonses shall be {*82} issued directed to the child if the child is 14 or 
more years of age, or is alleged in the petition to be delinquent... whether or not 
fourteen years of age...." (Emphasis added.) The word "shall" as used in a statute or 
supreme court rule is generally construed to be mandatory. See Jaramillo v. O'Toole, 
97 N.M. 345, 639 P.2d 1199 (1982); State v. Davis, 97 N.M. 745, 643 P.2d 614 (Ct. 
App. 1982).  

{10} The children's court concluded that a child may waive service of summons and 
petition. This is correct where the waiver is made in court with the child present with his 
attorney, and his parent, guardian or custodian consents. This was not the situation 
here. Section 32-1-20(E) provides: "A party, other than the child, may waive service of 



 

 

summons by written stipulation or by voluntary appearance at the hearing. If the child is 
present at the hearing, his counsel, with the consent of the parent, guardian or 
custodian, may waive service of summons in his behalf."  

{11} Therefore, in the absence of a waiver as prescribed by this section, we conclude 
that issuance and service of a summons and a copy of the petition on the child are 
mandatory under the Children's Code and children's court rule. A child may not waive 
service of the summons and petition in the manner attempted here.  

{12} Based upon the foregoing, we conclude that the children's court erred in dismissing 
the petition, since the date set for the jury trial, September 24, 1990, was within ninety 
days from the date the petition was actually served on the child as required by Rule 10-
226(B). Although we do not countenance the twenty-one-day delay in effecting service 
of the summons and petition upon the child, there is no showing that the delay in this 
case was intentional or that such delay prejudiced the due process rights of the child.  

CONCLUSION  

{13} For the foregoing reasons, we reverse the order of the children's court. The cause 
is remanded for further proceedings consistent herewith.  

{14} IT IS SO ORDERED.  

BIVINS and MINZNER, JJ., concur.  


