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OPINION  

{*633} HENDLEY, Judge.  

{1} The Health and Social Services Department appeals an order of the Children's 
Court involving a minor child alleged to be in need of supervision. The court found that 
the child was in need of psychiatric treatment; that the child's stepfather could not afford 
to pay the child's psychiatric treatment; and, that the State of New Mexico did not have 
an appropriate facility to treat the child. The court then ordered the child, pursuant to § 
13-14-32, N.M.S.A. 1953 (Repl. Vol. 3, 1968, Supp.1973) of the Children's Code to be 
committed to Nazareth Sanatorium, a private hospital, for a period of thirty days; placed 
the child in the temporary custody of the department; and ordered the department to 
pay the entire cost of the child's stay in the Nazareth Sanatorium. The points on appeal 
are: (1) that the district court did not have jurisdiction over the department when it 
issued its order; (2) that the judge exceeded the jurisdiction of the Children's Court in 
ordering the department to pay the cost of the child's stay at Nazareth Sanatorium; and, 



 

 

(3) that the {*634} court's order violates Art. III, § 1, of the New Mexico Constitution. We 
affirm as to point one, reverse as to point two and do not reach point three.  

Jurisdiction  

{2} The department contends that the court did not have jurisdiction in that the 
department had no prior involvement in the case, had no knowledge of the case, was 
not served with notice or other service of process concerning the hearing held in the 
case and did not make any appearance at the hearing. Section 13-14-32(B), N.M.S.A. 
1953 (Repl. Vol. 3, 1968, Supp.1973) provides:  

"... If in a hearing at any stage of a proceeding on a petition under the Children's Code 
the evidence indicates that the child may be suffering from mental retardation or mental 
illness, the court may transfer legal custody of the child for a period not exceeding 
thirty [30] days to an appropriate agency for further study and a report on the 
child's condition. If it appears from the report and study that the child is committable 
under the laws of this state as a mentally retarded or mentally ill minor, the court may 
order the child detained if appropriate under the criteria established by the Children's 
Code and shall initiate proceedings for the commitment of the child as a mentally 
retarded or mentally ill minor." (Emphasis added).  

This section of the Children's Code confers a legislative grant of jurisdiction to the 
courts. The court has jurisdiction to transfer the child to the appropriate agency for 
further study and a report on the child's condition. Compare Melfi v. Goodman, 69 N.M. 
488, 368 P.2d 582 (1962).  

{3} The department also asserts it is a "person" within the meaning of § 13-14-3(K), 
N.M.S.A. 1953 (Repl. Vol. 3, 1968, Supp.1973) and accordingly, must be made a party 
to any action whereby it will be affected. The answer to this assertion is simply that the 
department is not a "person" within the meaning of the Children's Code. Thus, the 
department need not be made a party to nor is its presence required in any action filed 
pursuant to the Children's Code where it may be ordered to assume certain 
responsibilities pursuant to the Children's Code.  

Court Exceeding Jurisdiction  

{4} As an introduction to this argument the department urges that it is not the 
"appropriate agency." "Appropriate agency" is not defined by the Children's Code. We 
need only decide whether the department is an "appropriate agency."  

{5} Section 12-34-23, N.M.S.A. 1953 (Repl. Vol. 3, 1968, Supp.1973) states in part:  

"... The health and social services department has authority to:  

"A. establish, administer and supervise child welfare activities and social services to 
children, including, but not limited to:  



 

 

"(1) crippled children and children suffering from conditions which lead to crippling. The 
health and social services department also may supervise the administration of those 
services to crippled children which are not administered directly by it;  

"(2) children placed for adoption;  

"(3) homeless, dependent and neglected children;  

"(4) children in foster family homes or institutions because of dependency or neglect; 
and  

"(5) children who because of physical or mental defect may need such services;"  

{6} From the foregoing it is abundantly clear that the department is within the definition 
of an appropriate agency.  

{7} The department contends that even if it is an appropriate agency the Children's 
Court exceeded its jurisdiction in ordering it to pay the costs of the child's stay at the 
Nazareth Sanatorium. We agree.  

{*635} {8} Section 13-14-32(B), supra, provides in part that:  

"... the court may transfer legal custody of the child for a period not exceeding thirty [30] 
days to an appropriate agency for further study and a report on the child's condition...."  

This section of the Children's Code limits the court's jurisdiction to a transfer of legal 
custody for a limited time and purpose. The court is not empowered to commit the child 
to a private psychiatric hospital and then order the department to pay the cost of such 
treatment.  

{9} Section 13-14-38, N.M.S.A. 1953 (Repl. Vol. 3, 1968, Supp.1973), provides who is 
to pay when the court orders medical and other examinations of a child. This section 
states in part:  

"... A. The following expenses shall be a charge upon the funds of the court upon their 
certification by the court:  

"(1) the costs of medical and other examinations and treatment of a child ordered by the 
court;"  

{10} Accordingly, we hold that the Children's Court has jurisdiction to transfer custody of 
the child to the department without the department being made a party to the action. 
However, once this transfer has been accomplished the Children's Court has no 
authority to go beyond the powers granted by § 13-14-32(B), supra. Should the 
Children's Court exceed that grant of authority and order "medical and other 



 

 

examinations and treatment of [the] child", the expenses charged shall be paid from the 
funds of the court.  

{11} It is so ordered.  

SUTIN and LOPEZ, JJ., concur.  


