
 

 

Opinion No. 44-4555  

August 1, 1944  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. Richard F. Rowley, Acting District Attorney, Clovis, New Mexico  

We are in receipt of your letter of July 27, 1944, in which you ask whether or not the 
same man can hold office as Probate Judge, Justice of the Peace and Police Judge at 
the same time.  

The only statute that might prohibit such multiple office holding would be Section 10-301 
of the 1941 Compilation which provides for a vacancy "(8) By an officer accepting and 
undertaking to discharge the duties of another incompatible office." In Haymaker vs. 
State, 22 N.M. 400, 163 Pac. 248, the Supreme Court defines incompatibility as follows:  

"Incompatibility between offices is an inconsistency between the functions thereof, as 
where one is subordinate to the other, or where a contrariety and antagonism would 
result in the attempt by one person to faithfully and impartially discharge the duties of 
both."  

As it does not appear to me that the duties or functions involved in holding the offices 
mentioned are incompatible as hereinbefore defined, it is my opinion that the same 
person may discharge all three offices at the same time.  

It does not appear from your letter that the man involved intends to run for Justice of the 
Peace as well as Probate Judge. However, in the event he should propose to do this, 
your attention is called to Item 6 of Section 56-307 of the 1941 Compilation which 
provides that no candidate's name shall appear more than once on the ballot.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


