
 

 

Opinion No. 43-4328  

July 1, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Dr. J. J. Clarke, Secretary, New Mexico Board of Dental Examiners, Hobbs, New 
Mexico  

We are in receipt of your letter of June 28th, in which you ask an opinion of this office as 
to whether or not an osteopath licensed to practice in New Mexico enjoys the same right 
as do licensed physicians and surgeons, under the provisions of section 51-412 of the 
1941 compilation. This provision, insofar as material is as follows:  

"* * * Provided, that nothing in this act shall be so construed as to prevent regularly 
licensed physicians and surgeons from extracting teeth or treating any disease coming 
within the province of the practice of medicine * * *"  

Section 51-812 provides, in part, as follows:  

"Osteopathic physicians and surgeons licensed hereunder shall have the same general 
rights as physicians and surgeons of other schools of medicine with respect to the 
handling of cases, and including the right to register under the laws of the United States 
governing narcotics."  

Inasmuch as osteopaths have the same general rights as physicians and surgeons of 
other schools of medicine, with respect to the handling of cases, and since physicians 
and surgeons have the right to extract teeth or treat diseases which come within the 
province of the practice of medicine, it is my opinion that osteopaths have this same 
right.  

Attention is called, however, to the fact that physicians are not given the right to practice 
dentistry generally, but only where such practice comes within the province of the 
practice of medicine and then only to the extent of extracting teeth and treating 
diseases. It therefore follows that osteopaths are limited in the same manner.  

Trusting the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By ROBERT W. WARD  

Asst. Atty. Gen.  


