
 

 

Opinion No. 43-4312  

June 4, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mrs. Georgia L. Lusk, Supt. of Public Instruction, Department of Education, Santa 
Fe, New Mexico. Attention: Floyd Santistevan, Assistant Superintendent  

You have submitted to this office a fact situation concerning a teacher who has served 
in the public schools of New Mexico for more than forty years, and who is past sixty 
years of age, but who has taught only three consecutive years, there having been a gap 
of two years when such person left the public school system to teach in the Indian 
Service.  

In view of this fact situation, you request an official opinion of this office concerning 
whether or not such person can qualify for retirement under the laws of the State of New 
Mexico. It is noted that your question does not involve a fact situation concerning 
disability retirement, and therefore no such questions are considered or ruled upon.  

The specific statute covering this situation is Section 55-1114 (a) of the New Mexico 
1941 Compilation which provides:  

"(a) When the said teacher, supervisor, custodian, nurse, principal, superintendent or 
other professional employee is over the age of 60 years and has been employed in the 
public schools of this state for at least 15 years, of which the last seven years were 
served consecutively and immediately prior to the date of such retirement."  

In view of the specific language of this statute, it is my opinion that the teacher you refer 
to cannot qualify for a pension at present.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I remain  

By HARRY L. BIGBEE  

Asst. Atty. General  


