
 

 

Opinion No. 43-4257  

March 24, 1943  

BY: ERWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Senator J. H. Mullis, New Mexico State Senate, Santa Fe, New Mexico  

We are in receipt of your letter of March 19, 1943, in which you state that the State and 
County Affairs Committee of the Senate would like to know whether under Section 51-
1704 of the 1941 Compilation a person, prior to taking an examination to become a 
certified public accountant, must study in the office of a certified public accountant.  

This section provides in part that  

"Applicants for certificates before taking the examination, must produce evidence 
satisfactory to the board * * * that they have had at least three years practical 
accounting experience, at least one year of which shall have been as an accountant in 
the employ of a public accountant of recognized standing in the profession, or in the 
public practice on their own account."  

The only question to be determined is whether or not the words "public accountant" 
mean the same thing as "certified public accountant."  

Webster's New International Dictionary defines public accountant as  

"An accountant whose services are available to the public."  

A certified public accountant is defined as  

"An accountant who has met the requirements of a state law, has been given a state 
certificate, and has been permitted to use the designation 'C. P. A.'"  

In view of the foregoing, it is my opinion that Section 51-1704 of the 1941 Compilation 
does not require a person to study under a certified public accountant prior to the taking 
of his examination.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


