
 

 

Opinion No. 43-4211  

January 13, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. John G. Montgomery, Member, House of Representatives, Santa Fe, New 
Mexico  

You have handed me a letter from R. P. Johnson, who was elected at the last election 
as a representative from the 16th District, who is now working in California, and states 
that he is unable to obtain a leave of absence from his employer in order to attend and 
qualify in this session of the legislature. You request an opinion from this office relative 
to the right of the former member of the legislature from that district to hold over and 
serve in the present term of the legislature.  

Article 20, Section 2 of the Constitution provides as follows:  

"Every officer, unless removed, shall hold his office until his successor has duly 
qualified."  

This general constitutional provision covers every public officer, and if a member of the 
legislature is a public officer, then the incumbent would hold over until his successor 
qualifies.  

There seems to be no question but what members of the legislature are public officers, 
and they have been so held in the following cases:  

People v. Ridgley, 21 Ill. 77;  

State v. Dammann, 228 N. W. 573, 201 Wis. 84;  

State v. Yelle, 110 P. (2d) 162, 7 Wash. (2d) 1443.  

Trusting that this satisfactorily answers your question, I am,  

By C. C. McCULLOH,  

First Asst. Atty. General  


