
 

 

Opinion No. 43-4241  

February 18, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. J. O. Gallegos, Commissioner of Revenue, New Mexico State Bureau of 
Revenue, Santa Fe, New Mexico. Attention: Mr. Victor Salazar, Director of School Tax 
Division  

We have your letter of February 15, 1943, wherein you request an official opinion of this 
office concerning whether a public accountant comes under the provisions of the New 
Mexico School Tax Law.  

You state that the case you have in mind involves a part time bookkeeper or accountant 
performing services for many clients and paid for on a fee basis. You further state that 
such person or persons hold themselves out to the public as accountants. Exemption is 
claimed by such persons because they hold a Social Security card and the various 
alleged employers pay Social Security taxes on the amount payable to them as if such 
amounts were ordinary wages.  

It is necessary in determining whether or not such accountants must comply with our 
School Tax Law to consider what connection the payment of Social Security taxes 
would have in the matter. One is a Federal Act and the other a State Act and neither 
need be considered in relation to the other. There is no more reason why we should 
consider the Federal Act in determining the state question than there is for the Federal 
Officials to consider our Act in construing the Federal Social Security Act.  

Section 76-1404, H, of the New Mexico 1941 Compilation provides:  

"An amount equal to two (2) per cent of the gross receipts of any person engaging or 
continuing in the practice of any profession, or of any business in which the service 
rendered is of a professional, technical or scientific nature and is paid for on a fee basis, 
or by consideration in the nature of a retainer."  

It is common knowledge that accountants consider themselves professional men, and 
the definition given to professionals in Webster's Dictionary is certainly broad enough to 
cover accountants.  

I also point out that Section 51-1704 of the New Mexico 1941 Compilation provides:  

"* * * which have been as an accountant in the employee of a public accountant of 
recognized standing in the profession or in the public practice on their own account * * 
*" (emphasis ours).  



 

 

Therefore, it is clear that our statutes consider a public accountant to be a professional 
man.  

Section 76-1415 (d), provides an exemption from the Sales Tax Law in connection with 
income received in the form of ordinary wages or salaries.  

The question is simply one whether or not such accountants receive wages or salaries, 
or whether they receive fees or a retainer. Under the circumstances that you set out it 
seems clear that they receive fees and are therefore subject to the New Mexico School 
Tax Law.  

See Blick v. Mercantile Trust and Deposit Co. of Baltimore, 77 Atl. 844, 846, 113 Md., 
487, where it was held that the word "salary" imports a specific contract for a specific 
sum for a specified period of time, while "fees" are compensation for particular acts, and 
"wages" are compensation for services by the day or week.  

See also Cochise County v. Wilcox, Ariz., 127 P. 758, wherein it was held that the 
words salaries and fees having their ordinary signification, the designation between 
which is that a salary is a fixed compensation for regular work, while fees are 
compensation for particular services rendered at irregular periods.  

In view of the above it seems clear that the accountants you mention receive 
compensation for their services by way of fees and not salaries or wages within the 
meaning of our statute, and therefore, such accountants cannot claim exemption from 
the New Mexico School Tax provisions.  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


