
 

 

Opinion No. 43-4231  

February 12, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Scott H. Mabry, Assistant District Attorney, Albuquerque, New Mexico  

We are in receipt of your letter of February 4, 1943, in which you relate the following 
situation: Mr. Perl Charles was appointed Midshipman in the United States Navy on July 
31, 1918, and attended Annapolis until January 28, 1922, when he resigned. You ask 
our opinion as to whether or not Mr. Charles is an honorably discharged sailor, within 
the meaning of Sections 76-111, 76-112 and 76-113 of the 1941 Compilation.  

Taking up first the question as to whether or not Mr. Charles was a sailor within the 
definition contained in Section 76-111, your attention is called to Title 34, Section 1031 
of the U.S.C.A., which provides that:  

"The students in the Naval Academy shall be styled Midshipman."  

In construing this provision, the Court, in the case of Weller vs. United States, 41 Court 
of Claims Reports 324, was called upon to determine whether or not a Midshipman was 
an officer in the United States Navy under a Federal Statute providing that no officer 
shall be dismissed from the naval service except by order of the President or sentence 
of a general Court Martial. There the Court said:  

"That students in the Naval Academy are and always have been in the naval service of 
the United States in some capacity, has never been doubted. Also decided in Cook vs. 
United States (128 U.S. 254) that they are officers of the United States within the 
meaning of the provisions of the Act of March 3, 1883, respecting the longevity pay of 
officers and enlisted men in the Army and Navy."  

See also United States vs. Baker, 8 Supreme Court 1022, 125 U.S. 646, wherein the 
Court held that a person while a Midshipman in a Naval Academy was in the actual 
service of the Navy, and so entitled to credit upon his grade of ensign for all his services 
from the date of appointment as Midshipman.  

In view of the foregoing, it is my opinion that a person attending the United States Naval 
Academy at Annapolis during the time the United States, is at War is a member of the 
armed forces of the United States within the contemplation of Section 76-111 supra.  

As to whether or not Mr. Charles was honorably discharged is a question of fact which 
must be determined in the light of the particular circumstances surrounding his 
discharge.  

Section 76-112 of the 1941 Compilation provides that:  



 

 

"Excepting a dishonorable discharge, or one for misconduct, any discharge, including 
furloughs to the reserve, or order relieving a member of a reserve corps from active 
duty, shall constitute an honorable discharge for the purpose of this Act."  

While I find no provision in the Federal Laws providing for the resignation by a naval 
officer or enlisted man, I find several sections recognizing the possibility of resignation, 
as, for instance, Title 34, Section 597 of the U.S.C.A., which provided:  

"The Secretary of the Navy is authorized and required to issue certificates of discharge, 
or orders of acceptance of resignation upon application and proof of identity in the true 
name of such person. * * *"  

Thus, whether or not Mr. Charles was, in fact, honorably discharged under our statute, 
will depend upon whether or not the certificate of discharge or order of acceptance of 
resignation was a dishonorable discharge or one for misconduct. Unless such discharge 
was dishonorable or for misconduct, it is my opinion that Mr. Charles was honorably 
discharged within the meaning of the statute above quoted.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


