
 

 

Opinion No. 43-4207  

January 4, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Burton Roach, Senator, 13th Senatorial District, Comprising Counties, Socorro, 
Sierra, Grant, Luna and Hildalgo  

We are in receipt of your letter of January 2, 1943, in which you ask various questions 
concerning the legality of a short session of the Legislature. Your first question is as 
follows:  

"Can the Legislature, by the agreement of both houses, adjourn prior to the termination 
of the 30 day period, provided by Article 4, Section 5, of the New Mexico Constitution, 
as the duration of the first term of the Legislature, such adjournment to last until the time 
provided by this section, for the reconvening of the Legislature for the second term?"  

In answer to this question I direct your attention to Article 4, Section 14 of the New 
Mexico Constitution, which Section is as follows:  

"Neither house shall, without the consent of the other, adjourn for more than three days, 
Sundays excepted; nor to any other place than that where the two houses are sitting; 
and on the day of the final adjournment they shall adjourn at twelve o'clock, noon."  

It will be noted that under this Section neither house shall adjourn for more than three 
days without the consent of the other. Thus, it appears to me that if both houses concur, 
an adjournment for a longer period could be effected. Since there is no other 
constitutional provision limiting the right of the legislature to adjourn, it is my opinion that 
your first question should be answered in the affirmative.  

Your second question is as follows:  

"Could the same procedure be effected for the last session so that, for example, the 
Legislature adjourn at the end of the 15th day?"  

I believe, what has been said above sufficiently answers this question as the same 
constitutional provision applies.  

Your next question is as follows:  

"Would it be legal to introduce and act on all bills provided they are submitted for 
immediate Legislative action by the Governor accompanied by a special message 
setting forth the facts making such action necessary for the general welfare, and 
adjourn "sine die" during the first thirty day period?"  



 

 

I note, that in framing your question, the underlined portion is a direct quotation of 
Article 4, Section 5, New Mexico Constitution as amended November 5th, 1940, which 
section is in part as follows:  

"Each regular session of the legislature shall begin at 12:00 noon on the second 
Tuesday of January next after each general election and shall remain in session not to 
exceed sixty days. Such session shall be divided into a first term of thirty days and a 
second term of thirty days, with a recess of thirty days between such terms. During the 
first term, all bills to be considered at the session shall be introduced, read not more 
than twice by title or in full, printed, and referred to the appropriate committee. No bill 
shall be placed upon its third reading or finally passed during its first term, except 
appropriations for expenses of the legislature and such measures as shall be submitted 
for immediate legislative action by the governor accompanied by a special message 
setting forth the facts making such action necessary for the general welfare."  

In answer to this question I might say that there is a legal possibility that all necessary 
bills might be enacted in the manner outlined in your letter and the legislature then 
finally adjourn. However, as a practical matter this could be done only if the Governor 
and the members of the legislature were unanimous in what bills should be introduced 
and in their desire to adjourn when such bills were passed. Further, this would have the 
effect of defeating the intention of the people expressed in the constitutional provision 
hereinafter set forth. Yet, as you ask only if it is legal I will attempt to answer your 
question, but at the same time I will point out a few of the difficulties.  

First of all every bill would have to be accompanied by a Special Message from the 
Governor setting forth facts making the immediate enactment of such bills necessary for 
the General Welfare. If this were done, and if, as to each bill so presented, the 
legislature found that under the facts set forth in the Special Message it was necessary 
for the General Welfare to immediately enact such legislation the same would be valid. I 
say this because it appears to me that the Supreme Court would not look into the 
Special Message and legislative declaration to determine if in fact such immediate 
enactment was necessary in view of their holding in Hutchens v. Jackson 37 N.M. 325, 
P. (2d) 355. In that case it was contended that a law passed under the so called 
emergency clause provision of Article 4, Section 23 of the Constitution did not in fact 
present an emergency.  

There the Court held that:  

"The legislative declaration of an emergency contained in an act is final, and is 
conclusive and binding upon the court."  

Thus, if all necessary bills were passed in this manner, the legislature could adjourn for 
the balance of the first term and by failing to return for the second term for all practical 
purposes terminate the session.  



 

 

However, each legislator, would have the right to introduce any bill he saw fit, whether 
accompanied by a Special Message from the Governor or not. Further, since by the 
Section set forth above, two terms of the legislature are provided for with a recess in 
between an adjournment "sine die" even though favorably voted upon by a majority of 
the members of both houses, would not be binding, since it would be in violation of the 
constitution and so beyond their power. Thus, all legislators who wished could return at 
the time provided for the second session and if less than a quorum were present 
compel the attendance of absent members by virtue of Article 4, Section 7 of the 
Constitution, hereinafter set forth.  

In view of the foregoing it is my opinion that while as a strictly legal proposition it might 
be possible to introduce and act upon all necessary bills in the manner suggested in 
your letter, and then finally adjourn. Yet, as the legislators by following such procedure 
would thereby evade the duty imposed upon them by the constitution, to enact 
legislation by the use of a split session with a thirty day recess between the two terms, 
and would raise so many practical difficulties, it appears to me that it would not be wise 
to attempt such a course, and that the procedure outlined in answer to your question 
number one would be much better.  

Your next question is as follows:  

"If the Legislature should recess during the first thirty day period, would the members be 
entitled to the $ 5.00 per diem for the full sixty day period?"  

In answer to this question reference is made to Article 4, Section 10, which provides as 
follows:  

"Each member of the legislature shall receive as compensation for his services the sum 
of five dollars for each day's attendance during each session and ten cents for each 
mile traveled in going to and returning from the seat of government by the usual 
traveled route, once each session, and he shall receive no other compensation, 
perquisite or allowance."  

It will be seen on examining this Section that the five dollars per diem is payable only for 
the days the Legislators are in attendance. Thus, if the legislature adjourned prior to the 
termination of the full sixty (60) days the Legislators would not be in attendance for the 
remaining period and so would not be entitled to any compensation for these days. 
Therefore, my opinion is that the answer to this question should be "no."  

Your last question is as follows:  

"If, by agreement of the members themselves, all but a few Legislators went home, 
could less than a quorum meet and adjourn from day to day until the legal end of the 
first term of the session is reached? How many members would have to be present to 
effect such adjournments?"  



 

 

In answer to this question I refer you to Article 4, Section 7 of our Constitution, which 
provides in part:  

"A majority of either house shall constitute a quorum to do business, but a less number 
may effect a temporary organization, adjourn from day to day, and compel the 
attendance of absent members."  

By virtue of this provision less than a quorum could meet and adjourn from day to day, 
as suggested by this question. In this connection, however, attention is called to the 
right of the members present to compel the attendance of all absent members. It 
appears to me that any number of members, if that number is more than one, though 
less than a quorum would be sufficient for this purpose.  

Hoping this sufficiently answers your inquiry.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  
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