
 

 

Opinion No. 42-4142  

August 24, 1942  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Marshall Fuller County Clerk, Hidalgo County Lordsburg, New Mexico  

{*235} In your letter of July 30, 1942 you relate that you are the duly elected and 
qualified County Clerk of Hidalgo County, New Mexico, and that you expect to be 
drafted on or about October 1, 1942.  

In the light of these premises, you request our opinion upon the following questions:  

1. Does a vacancy exist when a county clerk is inducted into the Army when there are 
deputies who can perform the duties of the elected official?  

2. Should the county clerk be elected in the general election, may he qualify for the 
office and then leave whomever he desires in office as deputies, paying them his salary 
and the regular deputy's salary?  

For your convenience I quote several provisions of the law applicable to vacancies. 
Section 96-105, New Mexico Statutes Annotated, 1929 Compilation, provides:  

"Any county, precinct, district, city, town or village officer elected by the people and any 
officer appointed to fill out the unexpired term of any such officer, may be removed from 
office on any of the grounds mentioned in this chapter and according to the provisions 
hereof."  

Section 96-107, New Mexico {*236} Statutes Annotated, 1929 Compilation, provides:  

"Any office belonging to the class mentioned in section 3954 (96-105) becomes vacant 
under any of the following circumstances:  

1. By death of the party in office;  

2. Removal of the officer as provided by this chapter;  

3. Failure of the officer to qualify as provided by law;  

4. Expiration of the term of office when no successor has been chosen as provided by 
law;  

5. When the officer removes from the county in which he is elected and in case of 
municipal officers, when he removes from the town or city for which he is elected;  



 

 

6. Absence from the county for six consecutive months, and in cases of municipal 
officers, absence for such length of time from the village, town or city for which he is 
elected; but this provision does not apply to those officers wherein the law provides that 
the duties may be discharged by a deputy, when such absence is due to illness or other 
unavoidable cause;  

7. By resignation of the officer;  

8. By an officer accepting and undertaking to discharge the duties of another 
incompatible office."  

It is obvious that the first four and seventh circumstance set forth under Section 96-107, 
supra, cannot apply in the instant case for the reasons:  

1. The county clerk is alive; (2) removal proceedings have not been instituted nor has a 
county clerk been removed from office; (3) the county clerk has qualified; (4) the term of 
office has not expired; and (7) he has not resigned.  

In determining whether circumstance 5 applies, it is necessary for us to determine 
whether the word "remove," as therein used, means a change of legal residence or 
means the mere physical removal of one's person from the county. If the former 
interpretation is placed on the word "remove", no vacancy will exist in the absence of an 
express desire by the county clerk to the contrary. If the latter construction be placed 
upon the word "remove", a vacancy will, at this time, exist. Our Supreme Court has 
never defined nor interpreted this portion of Section 96-107, but we find that the courts 
of other states, in construing and interpreting similar provisions where the word 
"remove" was used, have held that a change of legal residence was contemplated. See 
Prather v. Hart, 24 N. W. 282, 283, 17 Neb. 598; Davis v. Brandon, 75 So. 908, 909, 
200 Ala. 160; Barstow v. Stone, 52 P. 48, 51, 10 Colo. App. 396; Stone v. Granite State 
Fire Ins. Co., 45 A. 235, 236, 69 N. H. 438; Ware v. Schintz, 60 N. E. 67, 69, 190 Ill. 
189; P. R. Smith Motor Sales v. Loy, 3 S. E. (2d) 190, 191, 194, 173 Va. 117.  

Circumstances 6 of Section 96-107, supra, specifically cannot apply in this case, for the 
reason that the law provides that a county clerk's duties may be performed by deputies, 
and for the further reason that your absence is for an unavoidable cause.  

As to circumstance 8, I am of the opinion that it does not apply. Our Supreme Court, in 
the case of Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 163 P. 248, referred with approval to the 
following rule:  

"The incompatibility between two offices, which upon {*237} the acceptance of the one 
by the incumbent of the other operates to vacate the latter, is not simply a physical 
impossibility to discharge the duties of both offices at the same time, but it is an 
inconsistency in the functions of the two offices, as where one is subordinate to the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in the attempt by one persons 
to faithfully and impartially discharge the duties of both."  



 

 

Also, to the same effect, see People v. Green, 58 N. Y. 295; Stubbs v. Lee, 64 Me. 195, 
18 Am. Rep. 251; State v. Brown, 5 R. I. 1; 46 C. J., Sec. 46, p. 951; 22 R. C. L., Sec. 
55, p. 413.  

In view of the foregoing authorities, I conclude that the county clerk herein involved has 
not accepted or undertaken to discharge duties of another incompatible office.  

In view of the foregoing, it is therefore my opinion that under the facts submitted, a 
vacancy has not occurred and will not occur in the office of county clerk upon your 
induction into the Armed Forces of the United States.  

In answer to your second question, I will say that in my opinion, in absence of a federal 
directive upon the matter, that you are a legally qualified candidate for election in both 
the primary and general elections for the office of county clerk. The matter of the 
disposition of your salary is left up to you.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiries, I am  

By GEO. H. HUNKER, Jr.  

Asst. Atty. General  


