Opinion No. 42-4119
July 16, 1942
BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General

TO: Mr. H. R. Rodgers Commissioner of Public Lands Santa Fe, New Mexico. Attention:
George Graham

{*219} By your letter of July 14, 1942 you have requested an opinion of this office with
regard to certain problems which have arisen in connection with the payment of certain
fire fighters who helped in the extinguishment of a forest fire upon state lands in Colfax
county. The lands involved are certain lands included in Timber Contract No. 4099, and
the fire fighters desiring payment are the employees of a contractor of the original
purchaser, Gross, Kelly & Company.

The purchaser, by its agreement with the Commissioner of Public Lands, agreed in part
as follows:

"During the time that this agreement remains in force, the Purchaser shall independently
do all in its power to prevent and suppress forest fires on the sale area and in its vicinity,
and shall require its employees, contractors and employees of contractors to do
likewise. Unless prevented by circumstances over which it has no control, the purchaser
shall place its employees, contractors and employees of contractors at the disposal of
any authorized agent of the Commissioner for the purpose of fighting forest fires, with
the understanding that unless fire fighting services are rendered on the area embraced
in this agreement or on adjacent areas within two miles of the exterior boundaries of this
sale area, payment for such services shall be made at rates to be determined by the
Agent of the Commissioner in charge, which rates shall not be less than the current
rates of pay prevailing in the said region for services of a similar character: Provided,
That the maximum expenditure for fire fighting without remuneration in any one
calendar year, at rates of pay determined as above, shall not exceed Five Hundred ($
500.00) Dollars:" (Contract No. 4099).

There can be one interpretation placed upon the foregoing provision. It is our opinion
that this agreement compels the purchaser to make its contractor or employees of its
contractor do all fire fighting necessary in the sale area and in an area within two miles
of the exterior boundaries of the sale area. For the fire fighting work the purchaser is to
be paid by whom it is immaterial but payment undoubtedly is to be made. However, the
purchaser may be required by the Commissioner to do this work without remuneration
for, up to and including $ 500.00 worth of work. It is our opinion that the amount which
will not be remunerated is left to the sound discretion of the Commissioner.

At this point another phase of the workings of the agreement must be considered, and
that is as to how payment for the work done is to be made. Inasmuch as the
Commissioner has entered into a separate agreement with the Forest Service of the



Department of Agriculture, whereby the latter has agreed, in consideration of $ 5157.17
paid it by the state, to pay all expenses incurred in the suppression of fires upon certain
state forest lands, should the Forest Service deduct the amount fixed by the
Commissioner as not being payable to the purchaser for the work done, or should the
Forest Service pay the total costs of the fire suppression without regard or consideration
for the agreement between the Commissioner and the purchaser as to remuneration?

| have made a careful study of the agreement between the Commissioner and the
Forest Service, {*220} and find that for the service rendered by the Forest Service, it is
entitled to receive from the state no more than $ 5157.17, with one immaterial exception
noted in Section 5 of the agreement. It is therefore clear that the amount found by the
Commissioner not to be payable to the purchaser may not be credited to the Forest
Service, else the Forest Service might be allowed to receive in excess of the amount
agreed.

It is, therefore, our opinion that the Forest Service should pay the entire amount of the
costs incurred in the suppression of the fire, and the separate negotiations should be
carried on between the Commissioner and the purchaser by which, at some future time,
the Commissioner may determine the amount, not to exceed $ 500.00, which is not
remunerable to the purchaser, and to charge and collect this amount from the
purchaser, if necessary, by action upon bond deposited with the Commissioner by the
purchaser.

| return herewith the contracts submitted to us.
Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiries, | am,
By GEO. H. HUNKER, Jr.

Asst. Atty. General



