
 

 

Opinion No. 42-4073  

April 22, 1942  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Dr. J. J. Johnson Superintendent New Mexico State Hospital Las Vegas, New 
Mexico  

{*186} By your letters of April 8 and 17, 1942, you have requested an opinion of this 
office as to whether or not attorneys may examine records kept in the New Mexico State 
Hospital, which records relate to the individual patients who are, or have been, confined, 
paroled or discharged therefrom or are deceased.  

The statutes relating to the New Mexico State Hospital do not specify that records 
relating to patients must be kept, but Section 130-307, 1929 Compilation, specifies that 
it is the duty of the Board of Directors of the Hospital to promulgate rules and 
regulations for the government of said hospital, its employees and inmates. Under this 
broad provision, the Board has probably prescribed that records be kept as to each 
individual patient, that is, as to the date of admittance, nature of ailment, treatment 
given, response to treatment and weathered the patient was discharged, paroled or 
became deceased.  

If these records are public records, they may be inspected by certain persons under 
certain conditions. A general statement as to what constitutes a public record will be 
found in 23 R. C. L., page 155, Section 2, a part of which is here quoted for your 
convenience:  

"It is said that a public record is one required by law to be kept, or necessary to be kept, 
or directed by law to serve as a memorial and evidence of something written, said or 
done. In all instances where by law or regulation a document is filed in a public office 
and required to be kept there, it is of public nature, but this is not quite inclusive of all 
that may properly be considered public records. For whenever a written record of the 
transactions of a public officer in his office is a convenient and appropriate mode of 
discharging the duties of his office, it is not only his right but his duty to keep that 
memorial, whether expressly required so to do or not; and when kept it becomes a 
public document -- a public record belonging to the office and not to the officer; it is the 
property of the state and not of the citizen, and is in no sense a private memorandum. 
So it is held that while a public officer may not be required to prepare an index to the 
books in his office, yet if he does do so in the administration of the office, the index is so 
far a public record that he cannot remove it at the end of his term."  

It is stated in 53 C. J., page 604, Section 1, that:  

"Memoranda of public officers made for their own convenience, even if made at the 
public expense, are not public records unless made so by statute."  



 

 

And further:  

"In the absence of statute, the nature and purpose of the record, and possibly, custom, 
usage, must be the guide in determining the class to which it belongs."  

{*187} No case can be found where records of the nature here involved are said to be 
either public records or private records.  

In view of the circumstances surrounding the keeping of these records, I find it hard to 
say that they are not public records. In view of the provisions of Section 130-307, New 
Mexico Statutes Annotated, 1929 Compilation, I think that it would be appropriate for the 
Board of Directors of the Hospital to adopt certain rules and regulations prescribing that 
certain of the hospital records relating to individual patients are public records and that 
certain interested persons may make inspection thereof at fixed times for legitimate 
purposes, unless detrimental to the public interest.  

You have also asked to be advised as to whether or not "a permit must be obtained to 
autopsy patients who have died in this institution."  

Your attention is called to Section 79-1101, New Mexico Statutes Annotated, 1929 
Compilation, which provides:  

"It shall be the duty of each justice of the peace within his respective precinct, to inquire 
into and investigate the cause of the death of any human being that shall be found dead 
in the precinct of said justice of the peace, when it may appear that said death was 
caused by violence or any other illegal means, and it is hereby made the duty of every 
justice of the peace, when required so to do in writing, by any two persons, heads of 
families and voters in the precinct, to examine and inquire into the cause of the death of 
any human being, be the cause of the death what it may."  

The above quoted section is the only one which I have been able to find which has any 
connection whatsoever with autopsies. It seems that under this section any two persons 
may request in writing the examination of a dead body for the purpose of determining 
the cause of death and that the justice of the peace in the precinct shall thereupon order 
an inquest. The hospital authorities might follow this same procedure if it should be their 
desire to determine the cause of death of one of the patients of the institution. This 
procedure might not be necessary if you can obtain the consent of parent, guardian or 
spouse of patients.  

By GEO. H. HUNKER, Jr.,  

Asst. Atty. General  


