
 

 

Opinion No. 41-3768  

April 21, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. M. F. Apodaca, Sheriff Dona Ana County Las Cruces, New Mexico  

{*60} At the request of your district attorney, M. A. Threet, we are happy to answer your 
letter dated April 8, 1941, in which you ask for an opinion by this office as to whether or 
not a duly elected constable may also serve as deputy sheriff.  

Section 33-4421, New Mexico Statues, Annotated, 1929 Compilation, provides:  

"It shall not be lawful for any sheriff or deputy sheriff to attend the session of the court of 
any justice of the peace, unless the constable of the precinct be sick, absent or 
otherwise unable to attend, and whenever such sheriff or deputy sheriff shall attend any 
such court in the case permitted in this section, he shall receive only the fees and 
allowances which are allowed by law to constables in such cases; and for all cases of 
services performed by any sheriff or deputy sheriff, in the service of process of justice of 
the peace, the fees shall be the same as are allowed by law to constables."  

This section is the only section in our laws which deals with the problem of whether or 
not a constable may act as a deputy sheriff or whether a deputy sheriff may act as 
constable. It seems to me that this statute does not prevent the duly elected constable 
from acting as deputy sheriff.  

{*61} Your problem does not come within the same class as those where an attempt is 
made to appoint a justice of the peace to the position of deputy sheriff. The positions in 
that class are clearly incompatible, one being judicial and the other being executive.  

In my opinion, since a constable and a deputy sheriff are both law enforcement officers, 
so long as multiple compensation is not sought or obtained for the performance or the 
same service, a duly elected constable may be appointed deputy sheriff.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am,  

By GEO. H. HUNKER, Jr.  

Asst. Atty. General  


