
 

 

Opinion No. 39-3229  

August 5, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: John W. Myers, M. D. Superintendent, N.M. State Hospital, Las Vegas, New 
Mexico.  

{*89} I have your letter of August 3rd requesting an opinion with respect to Section 26, 
Chapter 76, of the Laws of 1933.  

The question is whether an inmate of Arizona, born January 2nd, 1918, whose parents 
were legal residents of Arizona when the child was ten years old and at which time he 
was committed to the hospital there, may be removed to your hospital under the above 
provision of the statute.  

Your correspondence shows that two years after this boy's commitment his parents 
moved to New Mexico and have lived here since, and that the boy is now over twenty-
one years of age.  

In my opinion, he is not subject to removal under the above section of the statute. This 
young man was a resident of Arizona under the terms of the statute, since he had lived 
there continuously for at least one year. The statute specifically provides that "the time 
spent in a public institution, or on parole therefrom, shall not be counted in determining 
the matter of residences in this or another state."  

That being the case, the time during which his parents have been in New Mexico while 
he was confined in the hospital in Arizona is not to be counted.  

If he was continuously confined in Arizona, or on parole, during all the time before he 
became twenty-one years of age, he has never acquired residence anywhere else.  

By: A. M. FERNANDEZ,  

Asst. Atty. Gen.  


