
 

 

Opinion No. 38-1973  

June 13, 1938  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General,  

TO: Mr. E. C. Hollinger Administrative Officer New Mexico State Soil Conservation 
Committee State College, New Mexico  

{*241} In your recent letter you asked. with reference to who may vote under Section 5, 
Sub-sections A and C, of Chapter 219, Session Laws of 1937, the Soil Conservation 
Act:  

"1. Could the manager or authorized attorney of a firm sign a petition or vote?  

"2. Could the individual members of a firm that owns land sign a petition or vote?  

"3. Could the manager or an authorized attorney of a corporation vote?  

"4. Could stockholders in a corporation that owns land vote?"  

If in questions 1 and 2 you refer to a partnership, copartnership, or other business 
association not incorporated, then my answer is "No" to the first question and "Yes" to 
the second question. In other words, in this state land is usually owned by a partnership 
as such or by the individual members as such, and the partnership ordinarily acts 
through its members with respect to real estate. Hence one member may sign petitions 
and vote for the partnership, or, if the land is held in their individual names as partners, 
then each partner is entitled to sign the petition and to vote.  

As to question No. 3: The board of directors is the governing entity of a corporation and 
they may authorize the manager, their attorney, or any other officer of the corporation to 
sign petitions and to cast the corporation's vote.  

As to question No. 4: Stockholders own an interest in the corporation, but not in the land 
owned by the corporation, and, therefore, they cannot sign the petition and they cannot 
vote.  

As stated in our Opinion No. 1933 of April 14, 1938, the only qualifications prescribed 
are that the voters and petitioners be land owners.  

By: A. M. FERNANDEZ,  

Asst. Atty. Gen.  


