
 

 

Opinion No. 35-1051  

May 31, 1935  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. J. D. Graham, Jr., Treasurer & Collector, Reserve, New Mexico.  

{*69} This is in reply to your letter of May 29, 1935, in which you ask a number of 
questions regarding tax sale certificates. You do not state whether or not these tax sale 
certificates were issued to the state or to a private individual. I will assume for the 
purpose of this letter that they were issued to the state and have not been assigned.  

{*70} Where the certificate covers both 1931 and 1932 taxes, it is my opinion that such 
taxes may be paid in full under Sections 1 or 2 of Chapter 133, Laws of 1935, or by 
partial payments under Section 2, and in either case the lien of the state as evidenced 
by such certificate will be discharged. However, the 1935 act must be strictly complied 
with and I do not think that the certificate would be discharged by merely paying the 
1931 taxes alone or the 1932 taxes alone.  

I think the Treasurer would have power to make corrections in amounts, descriptions, 
etc., in such tax sale certificate where they are merely clerical errors. I think however, it 
would be better to have a court order in such cases. Where an order of court corrects 
the description or the tax roll, I believe the same procedure should be followed to 
correct the description on the tax sale certificate.  

I believe the above answers would also apply to certificates of tax lien.  

I do not think as a general proposition an incorrect description of a part of the land 
described in a tax sale certificate would render the certificate invalid as to the 
remainder. However, every case would be governed by the particular facts involved.  

Where the total amount of taxes have been paid on a part of the land described in a tax 
sale certificate issued to the state and not assigned, the State Tax Commission has 
taken the position that the certificate is not discharged as to the land on which the taxes 
are paid. There is some doubt in this regard but that is the position we will take for the 
time being. Of course, a mere partial payment of the taxes on all of the lands covered 
by the certificate which is not made in conformity with said Chapter 133, Laws of 1935 
or other similar statute would not discharge the certificate.  

Trusting that the above answers your inquiries, I am,  

By: QUINCY D. ADAMS,  

Asst. Atty. General  


