
 

 

Opinion No. 32-408  

March 9, 1932  

BY: E. K. Neumann, Attorney General  

TO: Mr. Fred C. Stringfellow, District Attorney, Raton, New Mexico.  

{*147} Your letter of March 4, 1932, propounds the following questions:  

1. Is there a law prohibiting the holding of a public dance on Sunday where an 
admission is charged?  

2. Is it necessary, that every time a dance is given outside of a town, city or village, for 
the holder or giver of such dance to secure a license as required in Article 3 of Chapter 
81 of the 1929 Compilation?  

3. Can the operator of such dance hall be required to keep an officer at said dance for 
the purpose of preserving order and can such operator be required to pay such officer 
for performing such duty?  

In answer to your first question, will say that, in our opinion, there is no specific statutory 
prohibition to the holding of dances on Sunday where there is a charge therefor, unless 
such an act would be considered in violation of Article 40 of Chap. 35 of the 1929 Code, 
as amended by Chap. 29 of the 1931 Laws, relating to Sabbath observance. Our 
Supreme Court has liberally construed such law, as is to be observed in the decision in 
Davenport vs. Territory, 17 N.M. 214; Territory vs. Hart, 17 N.M. 222 and State vs. 
Hardwick, 1 Pac. (2nd) 974, and, while in the opinion of the writer the holding of dances 
on Sunday ,as described, is clearly in violation of the Sunday Act, a test case is the only 
method whereby such opinion could be tested.  

If Article 3 of Chapter 81, 1929 Code, means anything, the answer to questions 2 and 3 
must, in each instance, be "yes". You will note, however, that the laws making up such 
article are old and can only be applied as to present day conditions as to collection of 
such fees as therein provided, that is, the money must be collected by the County 
Treasurer. Also, that if the holder of the dance is not a suitable person to be sworn to 
act as a police officer during such dance, he must procure a competent person to so be 
sworn and act or procure the attendance of an officer, the sheriff, his deputies, or a 
constable, at such dance.  

The law in question should be modernized and amended to meet present day 
conditions, but, in our opinion, such law is in effect at this time as far as the necessity of 
procuring a license for each day paying $ 10.00 therefor and providing for the 
attendance of a suitable officer at such dance is concerned.  


