
 

 

Opinion No. [30-75]  

May 9, 1930  

TO: Office of the Attorney General of New Mexico  

SCHOOLS -- Boards may employ relatives of members.  

OPINION  

Reference is made to yours of even date with which you submit a letter from James 
Steele of Grenville, New Mexico, asking whether or not it will be necessary for him to 
resign as trustee of a rural district in order that his wife may teach in the school. I 
assume he means by trustee a director in a rural board.  

I know of nothing in the statute prohibiting the employment of a wife or relative by a 
board of which the husband or other relative is a member. The idea that this is 
prohibited may grow out of the limitations placed upon public officers by section 96-136, 
Codification of 1929, but which specifically provides that it shall not apply to persons 
employed as teachers in the public schools.  

Mr. Steele seems to be under the impression that the Board of Directors of a rural 
district employs the teachers in such district. Of course this is erroneous as such 
teachers are employed either by the county board of education or by the county 
superintendent under authority granted by the county board.  


