
 

 

Opinion No. 26-3910  

August 25, 1926  

BY: ROBERT C. DOW, Assistant Attorney General  

TO: Hon. J. E. Owens, Chief Tax Commissioner, Santa Fe, New Mexico.  

This Office is in receipt of your communication of August 25, wherein you request an 
opinion relative to certain tax matters. You desire to know what effect, if any, the repeal 
by Chapter 102 of the Laws of 1925 of § 453 of Chapter 133 of the Laws of 1921 has 
upon the question of giving notice to owners, mortgagees and others in so far as such 
notice relates to tax sale certificates issued prior to 1925.  

Chapter 133 of the Laws of 1921 carries a saving clause which is found as § 478. This 
section provides that the provisions of the Act shall not affect or be applicable to taxes 
heretofore assessed, or which are delinquent at the date of the approval thereof. 
Therefore, any taxes which were assessed prior to the 1921 law would not be affected 
by the notice provided for therein.  

It is true that § 28 of Chapter 102 of the Laws of 1925 specifically repeals § 453 of 
Chapter 133 of the Laws of 1921 relative to giving notice, but the 1925 act is not 
retroactive in so far as the requirements for giving notice is concerned, and I am of the 
opinion that the owner of the land cannot be deprived of the right which he had to such 
notice provided the right existed at the time of the sale of the land. The general rule of 
law sustaining this contention is found in 20 R. C. L. § 390, and in the case of Johnston 
v. Taylor, 88 Pac. 903.  

Where a suit is brought, however, under § 7 of Chapter 26 of the Laws of 1925, I am of 
the opinion that the above rule would not apply for the reason that said § 7 is in effect 
an additional remedy for the collection of taxes. See Glasgow v. Peyton, 22 N.M. 97 on 
this point.  

In all cases, therefore, where taxes have been assessed after the passage of Chapter 
133 of the Laws of 1921, and a sale of said land for taxes held prior to the date of the 
passage and taking effect of Chapter 26 of the Laws of 1925, I am of the opinion that 
before tax deed can issue to such property that the notice provided for in § 453 of the 
Laws of 1921 must be given.  


