
 

 

Opinion No. 22-3306  

February 25, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Mr. Ralph S. Spann, Attorney at Law, Lordsburg, New Mexico.  

"Assessed" Value Real Estate Contemplated in Petitions for Water Works 
Election. Married Women Qualified Electors at Such Election.  

OPINION  

{*127} In reply to your letter of the 8th instant, asking for my opinion concerning matters 
in connection with the submission of the proposition of the issuance of bonds for the 
purpose of installing a water works and sewer system in the city of Lordsburg, I wish to 
advise you as follows:  

You ask if the "value of real estate" prescribed in Section 4 of {*128} Chapter 98, of the 
Laws of 1921, requiring that a petition be filed requesting the calling of an election by 
one-half the owners in "value" of real estate situated within corporate limits of the city 
contemplates market or assessed value.  

In my opinion the "value" intended to be used by this section is the assessed value, as it 
would be almost impossible to determine what the correct market value would be, and 
in several cases where the words "value" were used in statutes the courts held that 
"assessed" value was intended.  

You also ask if women whose husbands have paid a tax during the preceding year upon 
real estate which was community property would have the right to vote at an election 
held for the purpose of voting upon the issuance of bonds for purposes above 
mentioned.  

Section 10, Article IX of the Constitution, which prescribes a property tax payment as a 
qualification for voting at elections for this purpose, states that the proposition to create 
such debt shall have been "submitted to the qualified electors of the county who paid a 
property tax therein during the preceding year." If the tax was paid out of community 
earnings, as in most cases it is, and was paid upon community property as stated in 
your letter, in my opinion the tax is "paid" by the members of the community and both 
such members would be qualified electors under this provision. The moneys with which 
the tax was paid would be equally those of the wife as well as that of the husband and 
she therefore is a qualified elector who has paid a property tax during the preceding 
year, even though the tax may have been technically paid by the husband and paid 
upon property which was assessed to him individually. The only question which could 
arise would be the question of the proof of the ownership which should not deprive the 
wife of the right to vote upon such questions.  


