
 

 

Opinion No. 20-2504  

March 4, 1920  

BY: H. S. BOWMAN, Assistant Attorney General  

TO: Reverend Emile Barrat, Costilla, New Mexico.  

Colorado Physicians Must Have Licenses to Practice Medicine in New Mexico.  

OPINION  

We are in receipt of your letter of the first instant making inquiry concerning the 
necessity to procure a license to practice medicine in this State by physicians who 
reside and practice just across the state line in the State of Colorado, and in reply shall 
advise as follows:  

In our opinion, the statutes of the state require that every physician who practices 
medicine in the state shall procure a license before so doing. Anyone who does not 
comply with the law is subject to a fine and imprisonment.  

We note that the exigencies of the situation at Costilla are such as would justify the 
calling of the Colorado physicians by residents of your town, in view of the fact that the 
nearest resident physician resides several miles away, but our statutes make no 
exception in such cases and of course this office cannot legislate upon the matter but 
must leave that to the proper governmental body upon which is imposed that duty by 
law.  

If the Colorado physicians are graduates of medical colleges in good standing, that is, 
colleges which have a standard as high as that required by the Association of American 
Medical Colleges, and which have ample clinical facilities, or, if they have been regularly 
licensed physicians in the State of Colorado and Colorado has qualifications and 
requirements equivalent to those required in this State and reciprocates with New 
Mexico in the matter of admission of physicians to practice without examination, then 
the Colorado physicians may be admitted without taking the examination, and, in that 
manner will be able to comply with the requirements of the New Mexico laws in regard 
to the practice of medicine in this State.  

From your letter I would assume that the physicians who are called from Costillo are 
men who would be eligible to admission to practice without taking the examination 
required of others.  


