
 

 

Opinion No. 19-2336  

August 2, 1919  

BY: N. D. MEYER, Assistant Attorney General  

TO: The State Tax Commission, Santa Fe, New Mexico.  

Taxation of Timber Lands.  

OPINION  

We have your letter of July 23 in which you state that the McKinley Land & Lumber 
Company has bought certain timber lands from the state, paying therefor $ 3.15 per 
acre for the land and $ 2.15 per thousand feet for the standing timber thereon, payment 
for this land and timber to be made on deferred payments. You ask the question as to 
how the timber on said lands is to be taxed.  

We begin with the premise that the State acquired these lands and timber and may 
dispose of them for the purposes of the grant under authority of the Enabling Act and 
that the laws governing the control or sale of said lands, apply with equal force to the 
timber or other products upon said lands. Therefore, when the term "land" is used in 
connection with those lands granted by Congress to the State of New Mexico we must 
have in mind that it includes timber as well as other products, and that any legislation 
passed by the State of New Mexico in regard to said lands would apply to the timber 
thereon even though the word "timber" is not used.  

Section 5235 of the Code of 1915 provides the mode of taxation as regards state lands 
sold or contracted to be sold and, as heretofore stated, the modes prescribed by the 
section would apply to timber sold or contracted to be sold. In construing this section 
this office ruled that after the value had been ascertained and fixed, then the purchaser 
should be taxed not upon the entire value when he has only paid a part thereof but upon 
so much of the value as would bear to the total value the same proportion as the 
amount which he has paid bears to the full amount which he agrees to pay.  

In 1917 the Legislature enacted:  

"That all lands sold under the provisions of this act or for which existing contracts are 
changed in conformity herewith shall be assessed for taxation at their full value, which 
shall in no case be more or less than that of similar lands of the same character . . ." 
Sec. 3 Ch. 52,  

It appears that by this section the legislature intended that state lands, or as we 
construe it, any products thereof such as timber, etc., should be taxed at their full value 
disregarding the amount paid by the purchaser under the contract.  



 

 

However, the last session of the Legislature by virtue of House Bill 63, as amended, 
Section 1, returns to the former method of taxation of state lands. It provides:  

"The legal and equitable interest arising under and accruing to the owner of any contract 
for the purchase of any state lands, whether such contract be entered into under the 
provisions of this act or any other act authorizing the sale of state lands under contract, 
option, or agreement, entered into by the state and any person or corporation shall be 
taxed to such owner or contractee at the full cash value of both such legal and equitable 
interests together with the value of all improvements made upon such lands so 
contracted for; provided, that in no event shall such equity be taxed at less than forty 
per cent of the purchase price stipulated in such purchase contract."  

It therefore seems that under this last law the interest which the purchaser has in the 
land up to and including the amount that he has paid shall be taxed, provided that the 
value of said equities shall not be taxed at less than forty per cent of the purchase price.  

We are of the opinion as has been indicated that all these laws touching the method of 
taxing state lands sold or contracted to be sold apply to timber sold or contracted to be 
sold as well. Therefore, in the specific instance which you mention you should tax the 
timber in the same manner as the land is taxed and for this purpose the law in effect at 
the time of assessment would govern. Section 1 of House Bill No. 63 as amended I 
believe makes the method of taxing said lands sufficiently clear to enable you to 
proceed when it becomes applicable without the necessity of explanation on our part.  


