
 

 

Opinion No. 19-2151  

January 9, 1919  

BY: HARRY S. BOWMAN, Assistant Attorney General  

TO: Mr. John Baron Burg, Attorney at Law, Albuquerque, N.M.  

Australian Ballot Law Not Applicable to Elections for Justice of the Peace.  

OPINION  

Upon assuming the office of Assistant Attorney General, I find on my desk your letter of 
December 6th, making inquiry concerning the application of the Australian ballot law as 
to holding of elections of justices of the peace.  

Under date of February 4, 1918, Assistant Attorney General M. J. Helmick wrote to 
Superintendent of Public Instruction, J. H. Wagner, regarding the application of this law 
to the election of school directors in which he held that section 6 of Chapter 89 of the 
Laws of 1917, known as the Australian ballot law, does not control in the matter of the 
preparation of the ballots for elections for school directors. I am enclosing herewith a 
copy of this opinion.  

Section 7 of the act excepts from the provisions of section 6 elections for justices of the 
peace and other officers as well as for members of boards of education, and therefore 
the same ruling would apply to the one as to the other.  

As stated in Mr. Helmick's opinion, this question presents numerous difficulties. It would 
appear from a casual reading of the statute that all elections are to be held and 
governed by the provisions of Chapter 89, but upon a closer investigation a serious 
question arises. As stated, section 7 of Chapter 89 excepts from the provisions of 
section 6 elections for justices of the peace and other officers. There is no provision in 
the act wherein ballots for the elections of the officers excepted in section 7 are 
provided for, which, if it should be held that a justice of the peace election should be 
held subject to the provisions of the act then there is no provision as to the printing of 
the ballot, and it would be impossible to hold an election.  

It would appear, therefore, as if the legislature had intended that elections for justices of 
the peace, constables and others named in section 7 should be governed insofar as the 
preparation of ballots is concerned by the statutes in effect at the time of the enactment 
of this law and not by the provisions of the Australian ballot law.  

It is therefore my opinion that the Australian ballots as provided for by Chapter 89 of the 
Laws of 1917 are not to be used in the justices of the peace elections, and that the law 
in effect prior to the enactment of the chapter will govern insofar as the election of those 
officers are concerned.  



 

 

I believe that the foregoing answers all of the inquiries contained in your letter.  

1918  

18-2149  

18-2140  

18-2147  

18-2145  

18-2144  

18-2143  

18-2138  

18-2137  

18-2136  

18-2133  

18-2132  

18-2129  

18-2128  

18-2126  

18-2124  

18-2120  

18-2122  

18-2119  

18-2115  

18-2116  

18-2114  



 

 

18-2113  

18-2117  

18-2111  

18-2108  

18-2107  

18-2103  

18-2104  

18-2105  

18-2099  

18-2101  

18-2098  

18-2097  

18-2095  

18-2094  

18-2089  

18-2088  

18-2087  

18-2086  

18-2085  

18-2084  

18-2082  

18-2083  

18-2081  



 

 

18-2079  

18-2078  

18-2080  

18-2077  

18-2075  

18-2074  

18-2073  


