
 

 

Opinion No. 19-2260  

May 14, 1919  

BY: HARRY S. BOWMAN, Assistant Attorney General  

TO: Mr. A. G. Whittier, State Traveling Auditor, Santa Fe, New Mexico.  

Time of Vesting of Title of Property Sold for Taxes.  

OPINION  

Your letter of April 26th, regarding the time when title to property sold for delinquent 
taxes vests in the purchaser, has not received a more prompt reply owing to the 
absence of Mr. Askren from the office and the engagement of the writer continuously in 
the trial of cases in court.  

Your first inquiry concerns the question as to when an individual purchaser of a tax 
certificate upon the sale of the property for taxes acquires title to the property conveyed 
by the certificate. You state a hypothetical case where the property was sold to a party 
at delinquent tax sale, but you do not state the date of sale nor the years for which the 
taxes were delinquent.  

If the sale occurred prior to the enactment of Chapter 80, Laws of 1913, then the 
provisions of Chapter 22, Laws of 1899 govern, but if the sale occurred subsequent to 
the becoming effective of the laws of 1913, then Chapter 80 of the Laws of that year will 
govern the question.  

I assume that your inquiry involves a sale for taxes which became delinquent 
subsequent to the year 1913 and, of course, that the sale was also subsequent to that 
year, since you suggest that Chapter 80, Laws of 1917, is to be considered in arriving at 
a solution of the problem.  

I am of the opinion that title to the property conveyed by the tax certificate vests 
immediately upon the recording of the certificate in the office of the county clerk, and 
that the vesting of the title is not delayed until a period of three years from the date of 
sale or until the period of redemption expires, as is suggested in your letter. This view is 
sustained by the wording of section 10, Chapter 80, Laws of 1917, wherein it is provided 
that "such certificate (tax certificate) shall be recorded in the office of the county clerk in 
a book to be kept for such purpose, and when so recorded shall vest in the purchaser 
his heirs or assigns, a complete legal title to the real estate therein described, subject, 
however, to redemption as herein provided, and unless redeemed such property shall 
thereafter be assessed in the name of the purchaser, or his assigns * * * *."  



 

 

I am further of the opinion that a county which purchases property at a delinquent tax 
sale occupies the same position in regard to the vesting of the title as does a private 
individual purchaser.  

My authority for this view is contained in the last two lines of the above numbered 
section, wherein it is provided,  

"Counties purchasing at tax sales shall be deemed purchasers within the meaning of 
this act."  

The above holdings are based upon the supposition that the tax sale was made subject 
to Chapter 80, Laws of 1917.  

The law in effect at the time that the sale is made governs the sales for delinquent 
taxes. Cooper vs. Hills, 25 N.M. 696, 171 Pac. 504.  

It will therefore be seen that title passes to the property at the time that the tax 
certificate is recorded and not at the time of the expiration of the period of redemption or 
the issuance of the tax deed. The time when the period of redemption begins to run, 
however, is governed by another section of the law. The period of redemption begins to 
run at the time that the property is sold, and the time of the recording of the tax 
certificate has no effect upon the period of redemption. This is the holding of the 
supreme court in the case of Hiltscher vs. Jones, 23 N.M. 674, 170 Pac. 884, where it 
was held that the time the property is struck off to the county is the date of the sale and 
that the tax certificate thereafter issued is only written evidence that the sale has taken 
place. Further, the fact that certificate is not recorded for a period of two and one-half 
years thereafter does not affect the period of redemption, but that the period of 
redemption expires three years from the date of sale.  

I am not quite certain to what case you refer in the first paragraph of your letter, but I 
assume that it is the case last above named, and that you now have same at your 
disposal, having been supplied with a copy of the 23 N.M. Report.  


