
 

 

Opinion No. 19-2166  

January 23, 1919  

BY: HARRY S. BOWMAN, Assistant Attorney General  

TO: Mr. Theodore Roualt, Game Warden, Santa Fe, New Mexico.  

Non Resident Owner of Property in New Mexico Not Entitled to Resident Fishing or 
Hunting License.  

OPINION  

Owing to rush of work occasioned by reason of the legislative session, your oral request 
for an opinion as to the right of a person whose home is in another state, but who owns 
property in New Mexico, to have issued to him a resident game license, has been 
delayed for a few days.  

Your inquiry involves the construction or interpretation of the latter part of section 7, 
Chapter 101, Laws of 1915. The chapter above named provides for two classes of 
licenses for hunting and fishing to be issued by your office, one called a "resident 
hunting or fishing license" and the other a "non-resident hunting or fishing license."  

The third from the last paragraph of the above mentioned section provides that any 
"resident of the United States who has been a bona fide resident of this state for six 
months then last past shall be entitled to procure a resident hunting or fishing license."  

The paragraph following provides for the issuance of "non- resident licenses."  

The question arises as to what the words "bona fide resident" of this state mean. The 
words "bona fide" when used in connection with the word "resident" have been held to 
mean "real" and not "feigned."  

Hill vs. Ahern, 135 Mass. 58.  

The word "resident' 'has been variously defined, and often to be synonymous with the 
word "inhabitant" or "citizen." It has also been defined to mean "the place where one 
has his domicile or home." The word "resident" has been held in one case to mean the 
"place where a person has a seat or settlement, or the place where he dwells, or 
abides, or lives."  

Stevens vs. Larwill, 81 Mo. App. 140; 84 S. W. 113.  

In Brisenden vs. Chamberlin, 53 Fed. 307, "resident" was defined as "the place where a 
man's habitation is fixed."  



 

 

From all of the above definitions, it will appear that a "resident" is one who lives in a 
place or has his home there, and that a person who has a home in one state but owns 
property in another state cannot be held to be a resident of the latter state.  

There is no question, therefore, but that such a person last above mentioned would not 
be entitled to a resident game license under the provisions of Chapter 101, Laws of 
1915, but that he would be compelled to procure a non-resident license in order to be 
entitled to the privileges granted by this statute.  

I understand that the question has arisen by reason of residents of the City of El Paso 
demanding the issuance of resident licenses to them by your office. The supreme court 
of the State of Texas has held that the words "resident" and "inhabitant" are 
synonymous, and such being the case even the Texas courts could not take the 
position that persons living in El Paso would be entitled to a resident hunting license in 
the State of New Mexico.  

Trusting that the foregoing satisfactorily answers your inquiry, I am,  


