
 

 

Opinion No. 17-1911  

January 5, 1917  

BY: H. L. PATTON, Attorney General  

TO: Hon. W. G. Sargent, Secretary, State Board of Finance, Santa Fe, New Mexico.  

Public Moneys Act of 1915 Construed.  

OPINION  

Replying to the request contained in your letter of yesterday's date for an opinion upon 
various phases of Chapter 57 of the Laws of 1915, entitled, "An Act in Relation to Public 
Moneys," will say that the following is an expression of my views of this act in answer to 
your inquiry:  

First. It is first provided in Sec. 2, that an official is not required to pay moneys to the 
State Treasurer until such moneys have become the absolute property of the state. It is 
further provided in said Sec. 2, that such official shall deposit such moneys, "as in this 
act provided, in some bank or banks of this state, qualified, etc." Sec. 4 not only creates 
the State Board of Finance, but attempts to define the duties of the Board -- although 
only general terms are employed in defining the duties, leaving the meaning of the act a 
trifle obscure. To this Board is entrusted the supervision of the safe-keeping not only of 
all public moneys coming into the state treasury, but "all public moneys coming into the 
possession of any state official, department or bureau." In my opinion the power of 
supervision of the safe-keeping by the State Board of Finance, extends to the moneys 
described in the two provisos in Sec. 2, although such moneys, when deposited in the 
qualified banks, are deposited in the name of the official to whom they are paid. 
However, I fail to see where the State Treasurer has any authority over or duties as to 
the moneys described in the provisos referred to. While, as I have said, there is some 
obscurity in expression in the two sections, in my opinion there is no conflict which 
cannot be reconciled.  

Second. I have heretofore discussed the power and duty of supervision of safekeeping 
entrusted to the State Board of Finance by Sec. 4 of the act. By Sec. 13 of the act, the 
duty is imposed upon the State Treasurer of depositing the moneys in his custody 
equitably among the qualified depositories. These moneys being in his custody and 
deposited to his credit, the direction as to the equitable distribution of the funds does not 
detract from the authority of supervision of safe-keeping conferred by Sec. 4 of the act. 
This section is directory to the State Treasurer with reference to equitable distribution of 
the deposits just as the proviso in Sec. 2 was directory to the official with reference to 
depositing funds in designated banks. In both instances the State Board of Finance 
retains the right of supervision of safekeeping. As further evidence of this position, to my 
mind, I cite you to Sec. 19 of the act which relieves any treasurer from liability when he 



 

 

has deposited moneys in qualified banks -- except in cases of failure to exercise 
reasonable care.  

Third. A part of Sec. 11 of the act reads as follows:  

"Such board of finance shall, at its next meeting after the receipt of such proposal open 
and consider the same, and if the same is found to be in accordance with the provisions 
of this act, shall thereupon notify such bank that upon its furnishing a bond or bonds or 
other security as provided by this act, it will be designated as a depository of such 
monies in an amount to be fixed by said board in accordance with the provisions hereof, 
etc."  

From such language I am of the opinion that it is the duty of the board to designate all 
banks qualifying under the provisions of the act. However, we might infer that the 
amount fixed is a matter within the discretion of the board except as to funds held by the 
State Treasurer, which, according to Sec. 13, must be "equitably" distributed.  

Fourth. In my opinion Sec. 11 makes it imperative that three per cent per annum be 
collected upon all moneys herein mentioned in the act. While such is not the direct 
declaration of the act, the section last mentioned requires the banks making application 
to agree to pay such interest. Thereafter deposits so made would be made pursuant to 
the agreement to pay three per cent on daily balances. The latter part of this question is 
answered in the third paragraph of this letter in which I state that the amount of deposit 
is discretionary, except as to the funds deposited by the State Treasurer.  


