
 

 

Opinion No. 16-1785  

April 27, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Professor E. L. Enloe, President, State Normal School, Silver City, New Mexico.  

Persons attending a summer school cannot be given credit for railroad fare if 
they travel by automobile.  

OPINION  

{*357} Your letter of the 24th instant was received here yesterday, and I have been 
giving it considerable attention with a view to seeing whether or not within the terms of 
the law such an expenditure as has been asked of you can properly be made, and I am 
compelled to reach the conclusion that it can not be made.  

You say that two persons living at a place in Quay County contemplate attending your 
summer school, and ask if they can be given credit for their railroad fare if they should 
come through in an automobile. The statute on this subject is to be found in Chapter 45 
of the Laws of 1915. Section 1 of that chapter makes appropriations of money for two 
institutions, one of which is your school, "to pay the railroad fare in excess of seventy-
five miles, both going to and returning from said institutions, of all persons who enroll 
therein with a view to preparing to teach in the schools of New Mexico." Language is 
used in the second, third and fourth sections to indicate that the money is to be used for 
the payment of actual railroad fare, and I do not see how the language can be so 
expanded as to permit of payment equivalent to the railroad fare when the person who 
enrolls is not subjected to any railroad fare expense, but uses some other method of 
conveyance. That this is correct will be apparent if we consider the possible absurd 
results which might follow from any different construction. A man, owning an automobile 
in the northeastern corner of Union County, could enroll as a student in your school and 
draw from you a very large amount of money for railroad fare from that remote place, 
and make a pleasure excursion almost the whole length and breadth of the state, with 
passengers who would pay him for their transportation, or who, if also enrolled, would 
each one draw a similarly large amount for their railroad fare.  

I am clearly of opinion that only actual railroad fare can be paid, and my recollection is 
that one, or both institutions named in the {*358} statute, have made rules requiring 
evidence to be presented of actual payment of railroad fare before any payment is 
made to the person applying for it.  


