
 

 

Opinion No. 14-1232  

May 14, 1914  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: R. E. Twitchell, Chairman, New Mexico Board of Exposition Managers, Santa Fe, 
New Mexico.  

COUNTY COMMISSIONERS.  

Discretion of county commissioners to use excess funds remaining in treasury.  

OPINION  

{*94} I have received your letter of even date herewith, relative to appropriations by 
boards of county commissioners, under the provisions of Chapter 57 of the Laws of 
1913, to assist your board, created by {*95} that act, in collecting and preparing 
products of their counties for exhibition at the Panama-California International 
Exposition.  

You say that in soliciting aid from the counties, your board has been confronted by a 
condition of lack of funds, or what the commissioners have considered lack of power on 
their part to appropriate such sums as they may deem proper, and that in one or two 
counties you have ascertained that in some funds there remains an excess in the 
county treasury. You refer especially to Curry County, where there is a "court house" 
and "jail repair fund" and, as I understand, no way that that fund can be expended for 
any court house and jail repairs. I believe, in fact, that possibly the levy and collection of 
that fund were unauthorized, but the money is in the county treasury and subject to 
control by the county commissioners. You desire to know whether it could be used for 
the purposes of your board.  

I have recently had a similar question presented to me as to what should be done with 
money coming into a county treasury from interest on deposits made by the treasurer in 
banks, and I believe that the view which I expressed as to that money would be 
applicable to what you ask about.  

I said, in substance, that in the absence of any specific statute, I believed that under the 
5th Sub-division of Section 664 of the Compiled Laws of 1897, the county 
commissioners have power "To represent the county and have the care of county 
property and the management of the interests of the county in all cases where no other 
provision is made by law." Under this authority, it appears to me that in the control and 
use of money in the county treasury, as to which there is no specific statute, the county 
commissioners have a discretionary power to make use of the money for the best 
interests of the county, and I can see no reason why such money cannot be drawn upon 



 

 

for the purpose of assisting your board and give effect to the legislative intent expressed 
in said Chapter 57 of the Laws of 1913.  


