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April 11, 1914  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. J. M. Laforett, Cerro, New Mexico.  

TAXES.  

Notice must be given before road tax can be collected by suit.  

OPINION  

{*43} I have received your letter of the 6th inst., in which you ask me if there is any law 
under which the road tax for past years can be collected.  

I think the answer to this question would depend upon the fact as to whether or not the 
person or persons liable for the tax were properly notified during the past years to 
perform work or pay money in lieu thereof. The county road board is now vested with 
the powers formerly possessed by the road supervisors, and Sec. 27 of Chap. 124 of 
the laws of 1905, made it the duty of the road supervisor to notify persons in his district 
subject to road tax between the first day of April and the first day of September in each 
year to appear at a time and place to be fixed, and with tools which he should 
designate, to perform the work required in lieu of road tax, the amount of the road tax 
being fixed by the preceding section at $ 3.00. Sec. 28 of the same act provides that 
any person, after having been notified, who refuses to pay or to perform the work in lieu 
thereof shall be considered delinquent and can be sued for his tax.  

It appears to me that it is essential to the validity of any claim to collect the tax that the 
notice must first be given, as required by the statute, during the year for which it is 
sought to collect the tax, or there will be no proper foundation for the collection. The law 
requires that notice shall be given so that the person subject to the tax can have his 
choice to pay in money or to work for three days, and if no notice is served upon him so 
that he can exercise his choice I am unable to see that he can be compelled to pay.  

If, however, the notice was properly given and the person notified failed to work or to 
pay his $ 3.00, the lapse of time will not prevent the collection of the $ 3.00 and he may 
be compelled to pay his $ 3.00 for each year when he was notified and failed to comply 
with the notice.  


