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April 2, 1914  

BY: IRA L. GRIMSHAW, Assistant Attorney General  

TO: Honorable Antonio Lucero, Secretary of State, Santa Fe, New Mexico.  

CATTLE.  

When a cattle brand used in Colorado can be used in this state.  

OPINION  

{*38} We have your oral request for an opinion concerning the questions contained in 
the communication of Miss Rebecca Shaw addressed to you.  

The first question is whether or not the husband can sell and convey ranch property 
without the wife's consent.  

The latest exposition of law on this question is contained within Chap. 37 of the laws of 
1907. Sec. 16, of that chapter, empowers the husband with the management and 
control of the community property, with absolute power of disposition other than 
testamentary, in the same manner as he has of his separate estate. The effect of this 
section is that the husband may sell and convey the community property, but cannot 
make a gift of it, nor convey it without a valuable consideration, unless the wife, in 
writing, consents thereto. The communication of Miss Shaw does not state whether the 
ranch property was acquired by either the husband or wife, or jointly before the passage 
of the laws of 1907. Without going into the case of Reade vs. De Lea, decided by our 
Territorial Supreme Court in 1908, and a decision of the Supreme Court of the United 
States in the case of Arnett vs. Reade, decided in 1910, it is sufficient to state that the 
laws of New Mexico permit a husband to sell and convey community property acquired 
subsequent to the passage of the laws of 1907; that the husband cannot convey without 
a valuable consideration the community property acquired subsequent to the laws of 
1907; nor can he make a gift of such property without the consent of the wife; that the 
husband cannot sell or convey the homestead which is occupied and used as a home 
by the husband and wife, or which has been declared to be a homestead by a written 
instrument signed and acknowledged by the husband and wife and recorded in the 
office of the county clerk, without the written consent of the wife; that the husband 
cannot sell and convey, without the consent of the wife, community property acquired 
prior to 1907.  

The second question is whether or not a brand used in Colorado can be used in this 
state.  



 

 

Our laws provide that a brand is recognized as evidence of ownership. A person 
desiring to adopt a brand for the purpose of branding animals in this state must forward 
to the secretary of the Cattle Sanitary Board a fac simile of such brand, together with a 
fee of fifty cents to pay for its recordation. A certified copy of the brand is then sent to 
the applicant by the Cattle Sanitary Board upon the payment of fifty cents additional. A 
brand used in Colorado may be used in {*39} this state when the provisions of the laws 
of New Mexico have been complied with, provided, however, that the brand is not the 
same as that of any other brand recorded in behalf of any other person in New Mexico, 
or of such a character as to conflict with any prior recorded brand.  


