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February 10, 1914  

BY: IRA L. GRIMSHAW, Assistant Attorney General  

TO: Honorable K. K. Scott, Roswell, New Mexico.  

TAX SALE CERTIFICATES.  

Duplicate tax sale certificates may be sold at private sale.  

OPINION  

{*11} We have your letter of the 7th inst. in reference to whether or not, in our judgment, 
the Treasurer of Chaves County has authority to sell at private sale tax sale certificates 
which were bought in by the county under date of March 24, 1911.  

Under Section 36 of Chapter 84 of the laws of 1913, the duplicate certificate of sale of 
land struck off to the county in the manner specified in Section 35 may be sold to any 
person who pays the full face value thereof with accrued interest. In the event that a 
private sale is not had until the time fixed for the sale of the property for delinquent 
taxes in the next succeeding year, then the certificate shall be sold at public auction at 
such sale to the highest bidder for cash.  

Under the laws existing prior to the passage of the 1913 law, tax sale certificates, 
apparently, could be sold only at public auction to the highest bidder for cash. Under the 
law of 1913, the owner of the property sold for delinquent taxes is entitled to three years 
in which to redeem. In the case of Crane vs. Treasurer, decided by our Supreme Court 
within the last three months, it was held that a sale of property for delinquent taxes 
might legally be made under the laws of 1912. It was intimated therein that the 
procedure for the collection of taxes, as it existed under the old law, was superseded by 
the new law. We have no doubt but that duplicate tax sale certificates may be legally 
sold at private sale for the full face value thereof, with accrued interest, even though the 
three year period of redemption has expired and the title is supposedly vested in the 
county. It {*12} makes no difference, in our judgment, whether the three years has 
expired or not. That is a time set for redemption only and does not affect the sale of the 
certificate. It follows, of course, that in the event of a sale of the duplicate tax certificate 
at a time subsequent to the expiration of the three year period of redemption, the 
purchaser obtains the record title to the premises for the right of the owner has been 
foreclosed by the laches.  


