
 

 

Opinion No. 12-944  

September 9, 1912  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. A. T. Hammett, Gallup, New Mexico.  

COUNTY SCHOOL SUPERINTENDENTS.  

Vacancy in office of county school superintendent is filled by County Commissioners. At 
an election a candidate's name cannot be placed upon more than one ticket.  

OPINION  

{*101} Your letter of the 6th inst. was received on Saturday but I have had no earlier 
opportunity to answer.  

The question which you submit as to the power to appoint to fill a vacancy in the office 
of County School Superintendent, is readily answered, but the other question as to the 
duration of the term of office of the person appointed is not so clear.  

The statute of 1901 which is printed as Chapter 2 of the Laws of that year, make it the 
duty of the Governor to fill such vacancies, but this act was repealed by Chapter 6 of the 
Laws of 1907 and the power to fill such vacancies was restored to the Board of County 
Commissioners, and that act says that the "appointee shall be entitled to hold said office 
until his successor shall be duly elected and qualified according to law." At that time the 
county officers were elected for a term of two years and there was no provision of law 
for any special election to fill vacancies to county offices. It would follow that the 
appointee would necessarily hold office during the remainder of the term for which the 
officer who had vacated the office, was elected.  

At the present time, however, conditions have been changed by the constitution, so that 
county officers are elected for a term of four years, and as within the four years there 
would be an election throughout the state for the election of a member of Congress, at 
first glance, it might appear that at that election some one should be elected for the 
remainder of the term of the office which had been vacated. It is axiomatic, however, 
that no election can be legally held except as it may be provided for by statute, and I 
can discover no authority, either in the constitution or in the statutes, for any election to 
fill vacancies in county offices or for officers to fill out unexpired terms. The only 
reference in the constitution to any vacancy in a county office is to be found in Section 4 
of Article XX, and the only county officer there mentioned is a county commissioner. 
This emphasizes the correctness of the view that vacancies in other county offices are 
to be filled by the County Board, as in this section of the constitution it is provided that 
the Governor shall by appointment fill any vacancy in the office of county commissioner. 
It further provides that such appointee shall hold his office until the next general 



 

 

election, when his successor shall be chosen and hold his office until the expiration of 
the original term. It is quite clear that if your present case were one of a county 
commissioner, then at the approaching election a successor should be chosen to serve 
until the end of the year 1916. As to {*102} other county officers, however, no similar 
provision can be anywhere found. There being no specific authority to elect a county 
school superintendent to hold office until the expiration of the original term when the 
superintendent has resigned, I am forced to the conclusion that the appointment made 
by the County Commissioners must hold until the expiration of the original term, 
because no successor can be sooner elected and qualified, as there is no authority of 
law for an earlier election.  

The authority for electing presidential electors in November next, is to be found in 
Section 8 of Article XX of the Constitution, and for the election of a representative in 
Congress sin Section 25 of the Revised Statutes of the United States.  

You also refer to the question of whether a candidate's name can be placed upon more 
than one ticket. The statute on this subject is to be found in Chapter 127 of the Laws of 
1905, which I believe is unchanged by the later election law of 1909, which repeals 
Section 3 of the Act of 1905. You will see that it prohibits, after the candidate has been 
nominated and a certificate of that fact filed with the probate clerk, the printing or 
circulation of any ticket or ballot having therein the name of any such candidate to 
nominated.  


