
 

 

Opinion No. 12-911  

June 21, 1912  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Hon. Antonio Lucero, Secretary of State, Santa Fe, N. M.  

FEES OF SECRETARY OF STATE.  

Compensation for copying, etc., should be collected.  

OPINION  

{*49} I have before me your letter of the 19th instant, which I have not been able sooner 
to answer, in which you ask in substance whether you can properly use money 
collected in your office as fees for making certified copies of laws and other work, to pay 
expenses incurred on account of employment of additional help necessary to do such 
work, or to pay for other additional help and printing.  

I am unable to find in the statutes anything on the subject of fees payable to the 
Secretary of State, except the provisions in the corporation law of 1905 as to fees 
payable on filing certificates of incorporation and other corporation papers, and the 
furnishing of copies of such papers, as set out in Sections 119 and 120 of Chapter 79 of 
the laws of that year; but these matters have all been transferred to the Corporation 
Commission. There is one other statute, to be found in Section 3192 of the Compiled 
Laws of 1897, as to the recording of bonds.  

It would seem that in the absence of any statute on the subject, the Secretary can 
properly charge a reasonable compensation for furnishing certified copies of laws, and I 
can see no objection to his using the money thus received for the necessary expenses 
of his office. He cannot be expected to do such work without making some charge when 
he has no fund from which to pay for the extra work required, and the two constitutional 
provisions applicable, when considered together, do not forbid such charge. In Section 
12 of Article V of the Constitution which fixes the annual compensation of the Secretary 
and other officers, it is provided that such compensation shall be full payment for all 
services rendered by said officers, and that they shall receive no other fees or 
compensation whatsoever; and Section 9 of Article XX provides that no officer of the 
state who receives a salary shall receive to his own use any fees or emoluments for or 
on account of his office, except the salary provided by law. The effect of these 
provisions merely is to prevent you from receiving any such fees to your own use, but 
there is no requirement that anything paid to you for extra work shall be paid into the 
state treasury, and as already stated, I see no objection to your using that money to pay 
the additional expenses necessarily incurred.  



 

 

I recommend, however, that you keep an exact account of all such moneys received, 
and all their disbursements, and for what purposes they are used, and that in your 
annual report you make a statement of all such receipts and expenditures.  


