
 

 

Opinion No. 12-870 1/2  

February 13, 1912  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Hon. Hiram M. Dow, City Attorney, Roswell, N. M.  

CITY BOARD OF EDUCATION.  

Time for holding election of Board of Education in cities and right of women to vote at 
such election.  

OPINION  

{*13} Your letter of the 10th inst. has reached me here today, having been forwarded 
from Santa Fe. You say that the City of Roswell has issued its call for the regular 
biennial election to be held on the first Tuesday in April, as provided by law, and that the 
call includes the election of members of the Board of Education as provided by Section 
1567 of the Compiled Laws of 1897, and amended by Chapter 9 of the Laws of 1903, 
and that you would like my opinion as to whether the election of such members of the 
Board of Education on the same day as the general city election, would be invalidated 
by the provision in Section 1 of Article VII of the Constitution, which declares that "all 
school elections shall be held at different times from other elections."  

Section 1567 of the Compiled Laws, as originally adopted, provided for the election 
annually, at the annual city election, of one member from each ward, to hold his office 
for two years and until his successor should be elected and qualified. The amendment 
referred to of 1903 so changed this system that, when taken in connection with the 
further amendment in Chapter 93 of the laws of the same year, it required on the first 
Tuesday of April, 1906, and each two years thereafter, the election of one member of 
the Board of Education from each ward, to hold office for the period of four years, 
omitting the provision as to his holding office until his successor should be elected and 
qualified. This omission, however, is now unimportant, in view of the general provision 
in Section 2 of Article XX of {*14} the Constitution, that "Every officer unless removed 
shall hold office until his successor has duly qualified."  

There can be no doubt of the correctness of the statement that no election of public 
officers can be held unless distinctly authorized by law. The statutes of 1903 clearly 
authorize the election of one-half of the Board of Education in a city at the same time as 
the general biennial city election, and these provisions, by virtue of Section 4 of Article 
XXII of the Constitution, remain in force as laws of the State, unless inconsistent with 
the Constitution. I believe there can be no doubt that the election of members of a City 
Board of Education must be considered as a school election within the meaning of 
Article VII of the Constitution, and that therefore the holding of such an election at the 
same time as the general city election, would be inconsistent with this constitutional 



 

 

prohibition. Until the legislature acts, however, and fixes a time for holding such election 
separately from any other election, there is no authority of law under which the election 
can be had, but the present members of the board will continue in office until their 
successors are qualified. Presumably the legislature will promptly discharge the duty of 
providing as to when such elections shall be held.  

You further ask as to whether women should be registered as voters, and will have the 
right to vote at a special election called for the purpose of submitting to the voters the 
question of the issuance of school bonds, and also at the election of members of the 
Board of Education. If there could be a valid and regular election of members of the 
board, it is plain that the Constitution gives women the right to vote at such elections, 
just as much as it gives male citizens possessing the specified qualifications the right to 
vote at all elections. As to the school bond election, the question is not so plain and 
clear. The Constitution declares that women shall be qualified electors at school 
elections, and there may be some room to argue that the intention was to specify only 
elections of school directors or school officers, but I believe that this would be an 
unwarrantably narrow and unreasonable construction, and that by "school elections" the 
Constitution intends to cover all local elections as to the management, control and 
administration of public schools. Certainly nothing can be more important to such 
administration of schools than the issuance of bonds by which funds may be provided 
for the benefit of the schools. I am of opinion that women have the right to vote upon the 
question of such a bond issue.  


