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QUESTION  

Does a mayor in a mayor/council form of government have the right to break a tie vote?  

CONCLUSION  

A mayor always has the right to break a tie vote even when a supermajority vote is 
required. Therefore, this Opinion Letter overrules N.M. Att'y Gen. Op. No. 90-02 (1990).  

FACTS  

The Village of Corrales has a mayor/council form of government. There are four 
councilors and a mayor.  

ANALYSIS  

There are two rules of statutory construction that apply to this matter. First, a statute 
should be read according to its plain, written meaning. See Wilson v Denver, 125 N.M. 
308, 314, 961 P.2d 153 (1998). Second, a "statute, together with other statutes in pari 
materia, must be read together to ascertain the legislative intent." Roth v. Thompson, 
113 N.M. 331, 334, 825 P.2d 1241 (1992).  

New Mexico law, in pertinent part, reads:  

The mayor of a municipality is the presiding officer of the governing body. In all 
municipalities the mayor shall vote only when there is a tie vote.  

NMSA 1978, § 3-11-3 (1992).  

In those municipalities where a mayor has no vote except in case of a tie vote and there 
is a requirement that a certain fraction or percentage of the members of the entire 
governing body or of all the members of the governing body or of the entire membership 
of the governing body or similar language other than the requirement of a simple 
majority vote for the measure, the mayor shall not be counted in determining the actual 
number of votes needed.  



 

 

NMSA 1978, § 3-12-2(E) (1992).  

Some parties, including a 1990 Attorney General Opinion Letter, have read NMSA 
1978, Section 3-12-2(E) to explain the circumstances when the mayor is not permitted 
to vote. See N.M. Att'y Gen. Op. No. 90-02 (1990) (opined that a mayor does not have 
the right to break a tie vote in a supermajority vote--i.e. when the affirmative vote of 
more than a majority of a council's members is required for passage). The statute, 
however, explains the circumstances where the mayor is not included in calculations to 
determine the number of votes required to pass a measure. The act of not counting the 
mayor for calculations of the number of voters is different from prohibiting him from 
voting. Nothing in Section 3-12-2(E) takes away the mayor's right to vote in the event 
that the governing body's vote ends in a tie. Had the Legislature wanted to preclude the 
mayor from voting in situations where a supermajority vote was required, we believe the 
Legislature would have done so expressly. Accordingly, after reconsidering the 
arguments on both sides of the issue, we now conclude that the better position is to 
adhere to the plain language of the pertinent statutes, which permit a mayor to vote in 
the event of a tie even when a supermajority vote is required.  


