
 

 

October 21, 2008 Overseas Voters  

The Honorable Nathan P. Cote 
New Mexico State Representative 
P.O. Box 537 
Organ, NM 88052  

Re: Opinion Request - Overseas Voters  

Dear Representative Cote:  

You have requested our opinion regarding the voting rights of New Mexico residents 
who are temporarily residing overseas and who are working with the United States 
Department of Defense. According to your letter, New Mexico county clerks are 
currently interpreting the law to limit the “voting capability” of these voters. Specifically, 
these voters are being provided with a ballot with the federal candidates and no local 
district candidates. Based on our examination of NMSA 1978, Section 1-6-5.1, relevant 
opinions and case law authorities, and on the information available to us at this time, we 
conclude that New Mexico residents who are temporarily residing overseas, working 
with the United States Department of Defense and who are not members of the 
uniformed services are authorized to receive ballots with federal candidates only.  

The issue of whether voters who are residing overseas should be given the opportunity 
to vote has a storied history.  

Recognizing half a century ago that the right to vote of all citizens is an integral 
part of this country's democratic system, Congress enacted the Federal Voting 
Assistance Act (FVAA) in 1955. The FVAA was designed to make it easier for 
military personnel abroad to cast votes through absentee balloting procedures 
and thereby to prevent their being denied the right to exercise their voting 
franchise. Under this statute's mandate, every state by 1968 permitted members 
of the Armed Forces to register and vote in elections through absentee ballots.  

Civilian citizens residing abroad were still not enfranchised … Congress 
responded to this problem by enacting the Overseas Citizens Voting Rights Act 
of 1975 (OCVRA). This Act's primary purpose was to "assure the right of 
otherwise qualified private U.S. citizens residing outside the United States to vote 
in Federal elections," and it was designed to eliminate the unreasonable 
residency requirements imposed by so many states.  

1 A.L.R. Fed. 2d 251.  

In 1986, Congress combined the two laws into the current Uniformed and Overseas 
Citizens Absentee Voting Act (“Act”), which mandates that “absent uniformed services 
voters” and “overseas voters” have a right “to vote by absentee ballot in general, 
special, primary and runoff elections for [f]ederal office….” 42 U.S.C.A. § 1973ff-1(a)(1) 



 

 

(amended through 2004) (emphasis added). The Act also provides several relevant 
definitions, which have been subsequently adopted into the New Mexico Election Code. 
See NMSA 1978, § 1-6-2 (amended through 2003). An “overseas voter” is defined as a 
person in the “uniformed services” or “a person who resides outside the United States 
and (but for such residence) would be qualified to vote in the last place in which the 
person was domiciled before leaving the United States.” 42 U.S.C.A § 1973ff-6(5); 
NMSA 1978, § 1-6-2(H) (2003). A “uniformed services” person is defined as a “member 
of a uniformed service on active duty” or his “spouse or dependent.” 42 U.S.C.A § 
1973ff-6(1)(A) (2004); NMSA 1978, § 1-6-2(A) (2003).[1] The Act limits “uniformed 
services” to “Army, Navy, Air Force, Marine Corps, and Coast Guard, the commissioned 
corps of the Public Health Service, and the commissioned corps of the National Oceanic 
and Atmospheric Administration.” 42 U.S.C.A § 1973ff-6(7)(2004); NMSA 1978, § 1-6-
2(I) (2003).  

The federal law is silent on whether voters who are residing overseas should be given 
the opportunity to vote for non-federal candidates. The leading federal court case 
provides: “[T]he question is: Where legally may mobile minions of military members 
mark ballots for local offices? For the answer, the federal courts are directed to look to 
the election law of the state where the controversy arises….” See Casarez v. Val Verde 
County, 957 F. Supp. 847, 849 (W.D. Tex. 1997).  

Most, if not all, states authorize uniformed services voters to receive a ballot including 
federal and non-federal candidates. See, e.g., N.J.S.A. 19:57-25 (1977) (New Jersey); 
U.C.A. 1953 § 20A-3-405 (1993) (Utah). States, however, are split on whether overseas 
voters who are not part of the “uniformed services” has the right to vote for non-federal 
candidates. For example, Washington permits:  

Any registered voter of the state or any out-of-state voter, overseas voter, or 
service voter may vote by absentee ballot in any general election, special 
election, or primary in the manner provided in this chapter. Out-of-state voters, 
overseas voters, and service voters are authorized to cast the same ballots, 
including those for special elections, as a registered voter of the state would 
receive under this chapter.  

RCWA 29A.40.010 (2003) (emphasis added); See also N.J.S.A 19:59-12 (2008) (New 
Jersey). In contrast, Indiana provides “[a]n overseas voter who resides outside the 
United States and who is no longer a resident of a precinct in Indiana is only entitled to 
receive absentee ballots for a federal office under this chapter.” IN ST 3-11-4-8(b) 
(2005). New Hampshire provides: “Any person who is registered as an overseas voter 
in any city or town … may vote in federal elections as provided in this chapter.” N.H. 
Rev. Stat. §657:3 (1979)  

There are two rules of statutory construction that apply to this matter. First, a statute 
should be read according to its plain, written meaning. See Wilson v Denver, 125 N.M. 
308, 314, 961 P.2d 153 (1998). Second, a specific statute will trump a more general 
statute. See Cordova v. Taos Ski Valley, 121 N.M. 258, 265, 910 P.2d 334, 341 (Ct. 



 

 

App. 1995). New Mexico law reads: “Any voter may vote by absentee ballot for all 
candidates and on all questions appearing on the ballot as if he were able to cast his 
ballot in person at his regular polling place on election day.” NMSA 1978, § 1-6-3(A) 
(1999). However, there is a more specific statute that applies to overseas voters: “In the 
distribution of federal absentee ballots … members of the uniformed services shall 
receive the entire ballot; and all other overseas voters shall receive only ballots for 
federal candidates.” NMSA 1978, § 1-6-5.1 (2003) (emphasis added). Consequently, 
New Mexico residents who are temporarily residing overseas, working with the United 
States Department of Defense and are not members of the uniformed services are 
authorized to receive ballots with federal candidates only.  

You have requested a formal opinion on the matters discussed above. Please note that 
such an opinion is a public document available to the general public. Although we are 
providing you with our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General’s Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the general 
public. If we may be of further assistance, or if you have any questions regarding this 
opinion, please let us know.  

Sincerely,  

ZACHARY A. SHANDLER  
Assistant Attorney General  

cc:  Albert J. Lama, Chief Deputy Attorney General  

The Honorable Mary Herrera, New Mexico Secretary of State  

Lynn Ellins, Doña Ana County Election Director  

[1] The New Mexico Election Code also uses the term “federal qualified elector” to refer 
to uniform services members. See NMSA 1978, § 1-6-3(F) (2003).  


