
 

 

November 13, 2018 Advisory Letter — Opinion Request – Validity of Guidelines 
Amending Public Education Department Regulations Governing Teacher 

Licensure Advancement  

Senator John M. Sapien 
New Mexico State Senate 
1600 West Ella Drive 
Corrales, NM 87048  

Re:  Opinion Request – Validity of Guidelines Amending Public Education 
Department Regulations Governing Teacher Licensure Advancement  

Dear Senator Sapien:  

You requested our advice regarding the validity of guidelines issued by the Public 
Education Department (“PED”) that modified PED’s existing regulations governing the 
advancement and renewal of teaching licenses. In particular, you ask whether PED 
violated NMSA 1978, Section 9-24-8(D), which prohibits PED from adopting or 
amending a rule affecting persons outside PED without a public hearing. As discussed 
in more detail below, we conclude that the guidelines were improperly issued because 
they failed to comply with Section 9-24-8(D), including the requirement for a public 
hearing.  

Background  

By memorandum dated December 22, 2014, PED stated that it was “committed to 
providing guidance to districts and charters regarding the advancement process for 
Level 1 and Level II teachers who have licenses that will expire in June of 2015.” See 
memorandum from Leighann C. Lenti, Deputy Secretary for Policy and Program to 
District Superintendents and Charter Directors (Dec. 22, 2014) (“Memorandum”).1 PED 
explained that “[c]urrent New Mexico regulation does not provide for any flexibility for a 
teacher to advance if he/she does not meet competency (ineffective or minimally 
effective),” and that the guidelines gave “districts and schools greater discretion and 
flexibility over teacher advancement decisions.” Although the Memorandum does not 
specify which “current New Mexico regulation” it refers to, according to your request the 
regulation is 6.60.6.9 NMAC (2010), titled “Requirements for Advancement and 
Renewal of Teaching Licenses.” The Memorandum then sets out the requirements for 
advancement by Level 1 and Level 2 teachers with licenses expiring in June 2015 
based on their competency ratings. Although, according to the Memorandum, PED’s 
current regulations do not permit advancement for teachers rated “minimally effective,” 
the guidelines permitted those teachers to advance, provided they met the specified 
conditions.  

Applicable Law  



 

 

Under the Public School Code, the Secretary of Public Education has “control, 
management and direction of all public schools, except as otherwise provided by law.” 
NMSA 1978, § 22-2-1(A) (2004). PED may “adopt, promulgate and enforce rules to 
exercise its authority and the authority of the secretary.” Id. § 22-2-1(B).  

The Public Education Department Act provides, in pertinent part:  

The secretary may make and adopt such reasonable and procedural rules as 
may be necessary to carry out the duties of the department and its divisions…. 
Unless otherwise provided by statute, no rule affecting any person or agency 
outside the department shall be adopted, amended or repealed without a public 
hearing on the proposed action before the secretary or a hearing officer 
designated by the secretary….  

NMSA 1978, § 9-24-8(D) (2004). Section 9-24-8(D) goes on to require publication of a 
notice of the public hearing on the proposed adoption, amendment or repeal of a rule at 
least thirty days before the hearing date and “[a]ll rules shall be filed in accordance with 
the State Rules Act.”  

The State Rules Act requires state agencies to file their rules with the State Records 
Center. NMSA 1978, § 14-4-3 (1995). The Records Center maintains the original copy 
of a rule and has it “published in a timely manner in the New Mexico register and 
complied into the New Mexico Administrative Code.” Id. A rule is not “valid or 
enforceable until it is filed with the records center and published in the New Mexico 
register….” NMSA 1978, § 14-4-5 (1995). Except for emergency regulations or where “a 
later date is otherwise provided by law, the effective date of a rule shall be the date of 
publication in the New Mexico register.” Id.  

The Memorandum Amends a Rule Affecting Persons Outside PED  

The Memorandum was subject to the notice, hearing and other requirements of Section 
9-24-8(D) if it (1) was or amended a “rule,” and (2) the rule “affect[ed] any person or 
agency outside [PED].” Neither the PED Act nor the Public School Code defines “rule.” 
Accordingly, we turn to the Uniform Statute and Rule Construction Act, NMSA 1978, §§ 
12-2A-1 to -20 (1997) (“USRC Act”) for guidance. That Act governs the construction of a 
statute “unless the statute … expressly provides otherwise, the context of its language 
requires otherwise or the application of [the Act] to the statute would be infeasible.” Id. § 
12-2A-1(B).  

In pertinent part, the USRC Act provides that “[i]n the statutes … of New Mexico,”  

“rule” means a rule, regulation, order, standard or statement of policy, including 
amendments thereto or repeals thereof, promulgated by an administrative 
agency, that purports to affect one or more administrative agencies other than 
the promulgating agency or that purports to affect persons who are not members 
or employees of the promulgating agency.  



 

 

Id. § 12-2A-3(K). See also NMSA 1978, § 14-4-2(C) (1969) (defining “rule” for purposes 
of the State Rules Act as “any rule, regulation, order, standard, statement of policy, 
including amendments thereto or repeals thereof issued or promulgated by any agency 
and purporting to affect … persons not members or employees of such issuing 
agency”).  

Under the above definitions, the term “rule” in a New Mexico statute, such as the PED 
Act, includes a “regulation” promulgated by a state agency. As discussed above, the 
Memorandum, by its terms, changes the requirements of PED’s current regulation, i.e., 
6.60.6.9 NMAC, by allowing Level 1 and Level 2 teachers whose contracts expired in 
June 2015 to advance with a “minimally competent” rating. In other words, the 
Memorandum amends a “rule” of PED.  

In addition to amending a “rule,” the Memorandum meets the second criterion discussed 
above for Section 9-24-8(D) to apply. Specifically, the Memorandum and the regulation 
it amends affect superintendents of and teachers employed by local school districts and 
charter schools, or “person[s] outside the [PED].” Accordingly, Section 9-24-8(D) 
prohibited PED from issuing the Memorandum without notice, public hearing and filing 
in accordance with the State Rules Act. Because they were not properly issued, we 
conclude that amendments to PED’s regulations described in the Memorandum were 
invalid and without legal effect. See also NMSA 1978, § 14-4-5 (a rule that is not filed 
with the State Records Center and published in the New Mexico Register is not “valid or 
enforceable”).  

You have requested a formal opinion on the matters discussed above. Please note that 
such an opinion is a public document available to the general public. Although we are 
providing you with our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General’s Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the general 
public. If we may be of further assistance, or if you have any questions regarding this 
opinion, please let us know.  

Sincerely,  

Sally Malavé 
Assistant Attorney General  

[1] In addition to the Memorandum, your request refers to a subsequent memorandum 
issued by PED on January 16, 2015 that “purports to offer ‘additional flexibility and 
guidance regarding the advancement process for teachers who received evaluations for 
the 2013-2014 school year and whose licenses are expiring at the end of the 2014-15 
school year.’” We did not receive a copy of the subsequent memorandum, so our 
analysis is limited to the Memorandum issued December 22, 2014.  


