
 

 

November 05, 2007 Higher Education Department’s Authority to Approve Degree 
Programs at State Universities  

Paula Tackett, Director 
Legislative Council Service 
411 State Capitol 
Santa Fe, NM 87501  

Re: Opinion Request--Higher Education Department’s Authority to Approve Degree 
Programs at State Universities  

Dear Ms. Tackett:  

You have requested an opinion of the Attorney General about the New Mexico higher 
education department’s statutory authority to approve degree programs at state 
universities. Specifically, you ask whether constitutionally created universities may 
develop and offer new baccalaureate degree programs without the approval of the 
higher education department or the secretary of higher education. In this regard, you 
also ask whether NMSA 1978, Section 21-1-24 (1971) and NMSA 1978, Section 21-1-
26(B) (2005) conflict and, if so, which statute prevails. As more fully explained in this 
opinion letter, and based on our examination of the relevant New Mexico constitutional, 
statutory and case law authorities, and on the information available to us at this time, we 
conclude that both statutes remain operative, with each operating within their 
legislatively defined spheres. Thus, consultation and review by the higher education 
department would be required for all new baccalaureate, graduate or professional 
degree programs instituted after July 1, 2005 in order for the universities to be able to 
offer those programs. In addition to consultation and review, as to new graduate 
programs, approval by the higher education department, as well as by the state board of 
finance, would be necessary in order for state funding to the universities, through the 
general appropriations act, to be available.  

Section 21-1-24 provides:  

None of the funds appropriated in the general appropriations act to the state 
educational institutions confirmed by Article 12, Section 11 of the state 
constitution may be used for the support of any program or programs of graduate 
study beyond the level of the bachelor’s degree other than programs that were 
maintained by each institution previous to September 1, 1954, except by explicit 
approval of each such program by the board of educational finance and the state 
board of finance prior to such use of the funds.  

The effect of Section 21-1-24 is to “condition” the use of funds appropriated by the 
general appropriations act to the universities to support graduate study programs 
beyond a bachelor’s degree. Unless those graduate programs were maintained prior to 
September 1, 1954, approval of the board of educational finance and of the state board 



 

 

of finance are necessary before general appropriations act money may be used by the 
universities for the support of post-1954 programs.  

The “board of educational finance,” the entity mentioned in Section 21-1-24, is generally 
regarded as having been succeeded by the commission on higher education,[1] which 
has now been succeeded by the higher education department. See NMSA 1978, § 9-
25-4.1(C)(2005) (“[A]ll references in law to the commission on higher education shall be 
deemed to be references to the higher education department and all references in law 
to the executive director of the commission on higher education shall be deemed to be 
references to the secretary of higher education”).  

Section 21-1-26(B) provides:  

Effective July 1, 2005, all new state-funded baccalaureate, graduate and 
professional degree programs shall be offered by public four-year educational 
institutions and all new associate degree programs shall be offered by public 
post-secondary educational institutions after a timely and thorough consultation 
with and review by the department.  

Section 21-1-26(B) applies to “new” baccalaureate, graduate and professional degree 
programs that are offered by universities after July 1, 2005. The offering by the 
universities of those programs is conditioned upon a “timely and thorough consultation 
with and review by the [higher education] department.” Section 21-1-26(B) does not 
impose any requirement that those “new” programs be “approved” by the higher 
education department as a condition to their being offered, but only that the universities 
and the department “consult” about those programs and that the department “review” 
those programs. The plain meaning of “consult” is “to seek advice or information from.” 
Webster’s New World Dictionary, 131 (3d ed. 1990). The meaning of “review” is “a 
critical evaluation” of an item. Id. at 505. The meaning of “approve” is “to give one’s 
consent.” Id. at 29.  

It is a familiar rule of statutory construction that “two statutes covering the same subject 
matter should be harmonized and construed together when possible, in a way that 
facilitates their operation and the achievement of their goals.” N.M. Pub. Serv. Co. v. 
Pub. Util. Comm’n, 1999-NMSC-040, ¶ 23, 128 N.M. 309, 992 P.2d 860 (internal 
quotations, emphasis, and citations omitted). “All of the provisions of a statute, together 
with other statutes in pari materia, must be read together to ascertain the legislative 
intent.” Quintana v. N.M. Dep’t of Corr., 100 N.M. 224, 225, 668 P.2d 1101, 1102 
(1983). Reading together Sections 21-1-24 and 21-1-26(B), it is apparent that the reach 
of those two statutes is not identical. Section 21-1-24 does not apply to baccalaureate 
programs. Rather, Section 21-1-24 applies to graduate programs beyond that level, 
except for those maintained prior to September 1, 1954. Section 21-1-26(B) also applies 
to graduate programs if the graduate programs are “new,” meaning instituted after July 
1, 2005.[2] As to those “new” graduate programs, “approval” of the higher education 
department is required under Section 21-1-24 for programs funded by the general 
appropriations act and “consultation and review” by the higher education department is 



 

 

required under Section 21-1-26 (B). Since Section 21-1-24 does not apply to 
baccalaureate programs, those programs instituted after July 1, 2005 require only 
“consultation and review” by the higher education department.  

Because they can be harmonized, we conclude that both Section 21-1-24(B) and 
Section 21-1-26 remain operative within their respective legislatively defined spheres. 
Thus, “consultation and review” by the higher education department would be required 
for all “new” baccalaureate, graduate or professional degree programs instituted after 
July 1, 2005 in order for the universities to be able to offer those programs. In addition 
to “consultation and review,” as to “new” graduate programs, “approval” by the higher 
education department, as well as by the state board of finance, would be necessary in 
order for state funding to the universities, through the general appropriations act, to be 
available. The legislature lacks the authority to “appropriate” the universities’ use or 
expenditure of federal funds, or scholarships, gifts, donations private endowments or 
other gratuities given to the universities. State ex rel. Sego v. Kirkpatrick, 86 N.M. 359, 
370, 524 P.2d 975, 986 (1974). Therefore, Section 21-1-24 does not and could not 
apply to the expenditure of funds that the legislature lacks the authority to appropriate in 
the general appropriations acts.  

In addition, the higher education department, in exercising its approval authority under 
Section 21-1-24 must bear in mind that the universities, whose governance by boards of 
regents and authority are provided for in N.M. Const., Art. XII, § 13, possess “a very 
real, though somewhat ill-defined, independence from outside control.” Regents of the 
University of New Mexico v. New Mexico Federation of Teachers, 1998-NMSC-020, ¶ 
50, 125 N.M. 401, 962 P.2d 1236 (upholding the applicability of the Public Employee 
Bargaining Act to the University of New Mexico against the contention that the Act 
undermined the University’s autonomy). The constitutional autonomy and authority of 
the boards of regents of the universities extends to the regents’ authority to determine 
educational policy. Id. at ¶ 50. The court, in Regents of the University of New Mexico, 
observed that any potential intrusions into the University’s educational or academic 
policies could be addressed by the Public Employee Labor Relations Board as they 
arise. Id. ¶ 60. In a like vein, the higher education department must carefully weigh and 
consider, when exercising its approval authority, the constitutional authority and 
autonomy of the universities with respect to their judgments about those graduate 
educational programs that they believe serve the educational policies of their institutions 
and are in the best interest of the students they serve.  

Your request to us was for a formal Attorney General Opinion on the matters discussed 
above. Such an opinion would be a public document available to the general public. 
Although we are providing you our legal advice in the form of a letter instead of an 
Attorney General’s Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject 
to the attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the 
public.  

Sincerely,  



 

 

ANDREA R. BUZZARD 
Assistant Attorney General  

cc: Albert J. Lama, Chief Deputy Attorney General  

[1] Many current statutes retain the entity name of “board of educational finance,” 
although the complier of the New Mexico statutes inserts in brackets “commission on 
higher education” to indicate the latter commission as the successor entity. See e.g., the 
“Student Loan Act,” NMSA 1978, §§ 21-21-2 (C) (1973); 21-21-3 (B) (1972); 21-21-4 
(1970); the “Student Choice Act,” NMSA 1978, § 21-21C-3 (A) (1983); the “Senior 
Citizens Reduced Tuition Act, NMSA 1978, § 21-21D-3 (A) (1984); the “Fire Fighter and 
Peace Officer Survivors Scholarship Act, NMSA 1978, § 21-21F-3 (1986); the 
“Osteopathic Intern Act,” NMSA 1978, § 21-26-3 (1983); the “Two-Year College 
Maintenance Act,” NMSA 1978, § 21-27-2 (1983).  

[2] Neither Section 21-1-24 nor Section 21-1-26(B) applies to graduate programs that 
existed before September 1, 1954. Those programs are excluded from the operation of 
Section 21-1-24 by the express language of that section, and those programs are not 
“new,” for purposes of Section 21-1-26(B), because they did not come into being after 
July 1, 2005.  


