
 

 

August 17, 2007 "Fair Share" Payments by State Employees  

The Honorable Luciano "Lucky" Varela 
New Mexico State Representative 
1709 Callejon Zenaida 
Santa Fe, NM 87501  

Re:  Opinion Request - "Fair Share" Payments by State Employees  

Dear Representative Varela:  

You requested our advice on whether a classified state employee may be terminated for 
refusing to make a "fair share" contribution as required by a collective bargaining 
agreement. Your question requires us to consider the collective bargaining agreement 
executed between the state and certain unions in the context of the Public Employee 
Bargaining Act and the State Personnel Act ("SPA"). Based on our examination of the 
relevant New Mexico constitutional, statutory and case law authorities, and on the 
information available to us at this time, we conclude that the State Personnel Act and 
associated regulations control the lawfulness of a termination of a state employee and 
that a classified employee may be terminated for failure to make a fair share 
contribution if the State Personnel Board ("SPB") determines the termination is 
supported by "just cause" under the SPA.  

As a preliminary matter, the term "fair share" refers to a payment made in lieu of union 
dues by an employee eligible to join a union who elects not to do so. Fair share is one 
of several union security agreements and is called variously a "membership fee," 
"representation fee" or "agency fee." At one end of the spectrum, a "union shop" 
requires that every employee join the union as a condition of employment. Black's Law 
Dictionary, 1065 (6th ed. 1991). At the opposite end, an "open shop" requires no such 
membership. See id. at 753. In between, an "agency shop" does not require employees 
to join the union, but does require them to pay a fair share (i.e., a portion) of union dues 
— on the theory that nonmembers benefit equally from collective bargaining. See id. at 
41. It is the agency shop option that is at issue in your question.  

The SPA, NMSA 1978, Sections 10-9-1 through -25, was enacted in order "to establish 
for New Mexico a system of personnel administration based solely on qualification and 
ability..." NMSA 1978, § 10-9-2 (1963). Further, it was meant "to encourage residents to 
remain in the state rather than moving out of state because of unsatisfactory 
employment opportunities in New Mexico." NMSA 1978, § 10-9-13.1 (1983). Central to 
the SPA's protection is the provision that "classified" employees (i.e., employees 
covered under its system) may be discharged, suspended or reprimanded only for "just 
cause." The law reads: "If the board finds that the action taken by the agency was 
without just cause, the board may modify the disciplinary action or order the agency to 
reinstate the appealing employee." NMSA 1978, § 10-9-18(F) (1999). "Just cause" is 
defined, generally, as "any behavior relating to the employee's work that is inconsistent 



 

 

with the employee's obligation to the agency." 1.7.11.10(A) NMAC. Further, just cause 
includes but is not limited to:  

inefficiency; incompetency; misconduct; negligence; insubordination; 
performance which continues to be unsatisfactory after the employee has been 
given a reasonable opportunity to correct it; absence without leave; any reasons 
prescribed in 1.7.8 NMAC [concerning drug and alcohol abuse]; failure to comply 
with any provisions of these Rules; falsifying official records and/or documents 
such as employment applications, or conviction of a felony or misdemeanor...  

1.7.11.10(B) NMAC. Thus, just cause relates, essentially, to malfeasance, misfeasance 
or incompetence.  

In 2003, the legislature enacted the Public Employee Bargaining Act ("PEBA"), NMSA 
1978, Sections 10-7E-1 through -26, which gives public employees the right to organize 
and bargain collectively. See NMSA 1978, § 10-7E-2 (2003). PEBA provides that 
"[p]ublic employees...may form, join or assist a labor organization for the purpose of 
collective bargaining...[but] shall have the right to refuse any such activities." NMSA 
1978, § 10-7E-5 (2003). PEBA defines "fair share" as:  

the payment to a labor organization which is the exclusive representative for an 
appropriate bargaining unit by an employee of that bargaining unit who is not a 
member of that labor organization equal to a certain percentage of membership 
dues...including but not limited to all expenditures incurred by the labor 
organization in negotiating the contract applicable to all employees in the 
appropriate bargaining unit, servicing such contract and representing all such 
employees in grievances and disciplinary actions...  

NMSA 1978, § 10-7E-4(J) (1983). PEBA permits fair share, but does not require it:  

A rule promulgated by the board or a local board shall not require, directly or 
indirectly, as a condition of continuous employment, a public employee covered 
by the Public Employee Bargaining Act to pay money to a labor organization that 
is certified as an exclusive representative. The issue of fair share shall be left a 
permissive subject of bargaining by the public employer and the exclusive 
representative of each bargaining unit.  

NMSA 1978, § 10-7E-9(G) (1983). Thus, read as a whole, the fair share section of 
PEBA (a) prohibits the Public Employee Labor Relations Board ("PELRB") or local 
boards from requiring fair share; (b) permits parties to a collective bargaining agreement 
("CBA") to adopt fair share by contract; and (c) implies that, if adopted, compliance with 
fair share may be made "a condition of continuous employment."  

Nonetheless, anticipating conflicts between PEBA and other laws, the legislature wrote 
a section in PEBA that SPA supersedes PEBA. It reads: "In the event of conflict with 
other laws, the provisions of the Public Employee Bargaining Act shall supersede other 



 

 

previously enacted legislation and regulations; provided that the Public Employee 
Bargaining Act shall not supersede the provisions of ...the Personnel Act..." NMSA 
1978, § 10-7E-3 (1983) (emphasis added).  

Following passage of PEBA, the American Federation of State, County and Municipal 
Employees ("AFSCME") and the Communication Workers of America ("CWA"), both 
entered into CBAs with the state.1 The two CBAs include identical fair share provisions, 
each stating that an employee who fails to pay fair share "shall be terminated." See 
AFSCME CBA, art. X; CWA CBA, art. III. Further, prior to termination, the union must 
notify the employee of the arrearage and tender to the State Personnel Office ("SPO") a 
request for termination. See id. The state, in turn, must issue a notice of contemplated 
action for dismissal and must proceed with termination according to State Personnel 
Board regulations. See id.  

With respect to your question, the above-mentioned provisions, read together, make 
clear that a conflict may arise when an employee covered by the SPA and CBA declines 
to pay fair share: The CBA provides that the employee must be fired, while SPA 
provides that the employee must not be fired except for just cause. This conflict raises 
two questions: May the employee at issue be discharged for noncompliance with fair 
share without regard to just cause? If not and if just cause must be considered — is 
failure to pay fair share just cause for dismissal?  

It appears that the legislature has granted the SPB the authority to handle this matter 
and decide on the propriety of the allegations of termination. This is because discharge 
of a classified employee must be weighed against the standard of just cause even if the 
employee is covered by a CBA. PEBA states unambiguously that, in the event of any 
conflict between the two laws, SPA supersedes PEBA. See NMSA 1978, § 10-7E-3 
(1983). PEBA's permissive treatment of fair share, and even its suggestion that fair 
share may be made a "condition of employment" found in Section 10-7E-9(G) is not 
contrary to this proposition. When the legislature enacted those provisions of PEBA and 
provided that SPA superseded them, it certainly knew of SPA's requirement that 
discharge must be based on just cause. See Bettini v. City of Las Cruces, 82 N.M. 633, 
635, 485 P.2d 967 (1971).  

Moreover, the consideration of the propriety of discharge may not be delegated away by 
contract or by any other means. See Local 2238 of the American Federation of State, 
County and Municipal Employees, AFL-CIO v. Stratton, 108 N.M. 163, 169, 769 P.2d 76 
(1989) ("the Board [SPB] is constrained from delegating to individual state agencies and 
public employee unions the authority to enact rules or agreements on those matters 
expressly placed within the purview of the Board's rule-making authority, i.e., wages, 
hiring, termination of employment, and other areas..."). In essence, this means that SPB 
may not delegate away those matters inherently within its discretion — such as 
termination of employees — by deference to a CBA. It is well established that, 
generally, the state may not bargain away matters inherently within its purview. See, 
e.g., Spray v. City of Albuquerque, 94 N.M. 199, 201, 608 P.2d 511 (1980) (contracts 



 

 

attempting to curtail or prohibit a municipality's legislative or administrative authority are 
uniformly invalid).  

For these reasons, absent instruction from the courts, we conclude that discharge of a 
classified employee for refusal to pay fair share would be permissible only if, in light of 
SPA and SPB regulations, such refusal constituted "just cause" for dismissal.2 It would 
be up to the SPB to determine whether there is just cause under the specific facts and 
circumstances in the case.  

We hope this response is helpful. If we may be of further assistance, please let us 
know. You requested a formal Attorney General's Opinion on the matter discussed 
above. Such an opinion would be a public document available to the general public. 
Although we are providing our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney 
General Opinion, we believe this letter is also a public document, not subject to the 
attorney-client privilege. Therefore, we may provide copies of this letter to the public.  

Sincerely,  

ZACHARY SHANDLER 
Assistant Attorney General  

cc: Albert J. Lama, Chief Deputy Attorney General  

[1] Other unions have CBAs with the state, but the number of employees covered by 
them is small relative to AFSCME and CWA. For the purpose of this question, we 
address only CBAs of AFSCME and CWA.  

[2] It appears that a party appealing the SPB's decision to a district court on this issue 
would present a question of first impression in New Mexico.  


