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QUESTIONS

May a child alleged to be delinquent or in need of supervision, and the child's parents,
sign a waiver which would allow the child to be detained pending final adjudication in a
local jail facility with total sight and only partial sound segregation from adult jail
detainees?

CONCLUSIONS
No.
ANALYSIS

This question came to you through Sheriff Fred G. Gifford, Luna County Sheriff's
Department. Sheriff Gifford feels that such proposed detention of juveniles pending
adjudication under the Children's Code, NMSA 1978, Section 32-1-1 et seq. (Repl.
Pamp. 1989), would be best for the child in that the child could remain in close proximity
to parents or guardians rather than being transferred to another, possibly more distant,
facility as provided under NMSA 1978, Section 33-6-7 (Repl. Pamp. 1990).

Section 32-1-25 of the Children's Code is the relevant statute regarding pre-adjudicatory
detention of children alleged to be delinquent or in need of supervision. The pertinent
subsections relevant to your inquiry are Section 32-1-25(A)(4) and (B)(4). Those
subsections provide, respectively, that an alleged delinquent child or child in need of
supervision may be detained in:

A.(4) any other suitable place, other than a facility for the care and rehabilitation of
delinquent children to which children adjudicated as delinquent children may be
confined under Section 32-1-34 NMSA 1978, designated by the court which meets the
standards for detention facilities under the Children's Code and federal law.
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B.(4) any other suitable place, including a detention facility that has been certified for
the detention of alleged or adjudicated children in need of supervision....



Under Section 32-1-6 of the Children's Code, the New Mexico Youth Authority is
statutorily obligated to set standards for all juvenile detention facilities and to certify as
Authority-approved only those juvenile detention facilities that meet those standards. No
child may be detained in any detention facility unless that facility has been certified by
the Youth Authority. 8 32-1-6. It is our understanding under the standards promulgated
by the Youth Authority that if a juvenile detention facility is located within, and as a part
of, a jail or other facility used for the incarceration of adults, "the juvenile detention area
must be so located and arranged so as to be completely separated from incarcerated
adults by both sight and sound barriers.” Youth Authority Regs., Part 4.11 Local
Facilities for the Detention of Children, Standards (1981) (Emphasis added).

Thus, under Sheriff Gifford's proposed plan of waiver, a juvenile detention facility
providing for only partial sound segregation would not pass certification standards
adopted by the Youth Authority. If the proposed facility does not meet the required
standards, i.e., total sight and sound segregation from adult detainees, then the Youth
Authority could not certify the facility and, under Section 32-1-6, the facility could no
longer operate to detain juveniles. The child's waiver would have no effect whatsoever
on the certification process as required by statute.

Statutes must be given effect as written and, where free from ambiguity, there is no
room for construction. Wittkowski v. Corrections Department of New Mexico, 103 N.M.
526, 710 P.2d 93 (Ct. App. 1985); State v. Elliott, 89 N.M. 756, 557 P.2d 1105 (1977).
The provisions of Section 32-1-6 are clear ---- no child shall be detained in a detention
facility unless it has met all standards and is certified as approved by the Youth
Authority. To be so certified and approved, a detention facility must provide detained
children with complete sight and sound segregation from adult inmates. A waiver of
these requirements by the child and his parents would not relieve the Youth Authority of
its statutory duty to enforce its certification standards as required by law. § 32-1-6.

Moreover, because Section 33-6-7 provides for the transfer of such children to other
facilities, the legislature obviously intended and recognized that such transfers would
sometimes be necessary. If a properly certified detention facility is unavailable near the
child's home, clearly a transfer is justified and would be in the best interest of the
detained child.
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