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QUESTIONS  

Is it constitutional for a Native American to serve as a tribal council member and as a 
county commissioner at the same time?  

CONCLUSIONS  

Yes, as long as his duties as tribal council member do not physically interfere with his 
duties as county commissioner during the ordinary working hours of that position and 
the functions of the two positions are not otherwise incompatible.  

ANALYSIS  

No constitutional provision specifically prohibits tribal council members from serving as 
county commissioners, provided the constitutional prerequisites for holding county office 
are met. See N.M. Const. art. V, § 13 (county commissioner must be resident of county 
or district in county from which elected or appointed); art. VII, § 2 (to hold public office, a 
person must be a citizen of United States, resident of state and a qualified elector). Cf. 
Sangre de Cristo Dev. Corp. v. City of Santa Fe, 84 N.M. 343, 350, 503 P.2d 323, 330 
(1972) (observing that Indians in New Mexico are voting citizens of the state and occupy 
prominent public offices in state and local governments).  

Article X, Section 1 of the New Mexico Constitution provides, in part, that "no county 
officer shall receive to his own use any fees or emoluments other than the annual salary 
provided by law." See also NMSA 1978, § 4-44-21 (Repl. Pamp. 1984) ("no county 
officer shall accept or receive to his own use, ... or for or on account of his office, any 
salary, compensation, allowance, fees or emoluments in any form whatsoever, other 
than [as] authorized by law"). While this prohibition might be interpreted to prevent a 
county officer from holding any other paid position, this office has stated that it "applies 
only to those situations where extra compensation is received for performing duties 
prescribed by law to a particular office and for which a fixed compensation is provided." 
AG Op. No. 58-238 (1958) (county commissioner can accept salary for teaching in state 
institution of higher learning). Because the duties of a tribal councilor are not among 
those prescribed by law for county commissioners, the constitutional provision would 
not prevent one person from holding and receiving compensation for both positions.  



 

 

Aside from the constitution, potential barriers to a public officer holding a second 
position are found in statutory provisions which address the compatibility of public 
offices and employment generally. NMSA 1978, § 10-6-3 (Repl. Pamp. 1990) describes 
when public employment is deemed permanently abandoned, and provides:  

Any incumbent of any public office or employment of the state of New Mexico, or of any 
of its departments, agencies, counties, municipalities or political subdivisions 
whatsoever, who shall accept any public office or employment, whether within or without 
the state, other than service in the armed forces of the United States of America, for 
which a salary or compensation is authorized, or who shall accept private employment 
for compensation and who by reason of such other public office or employment or 
private employment shall fail for a period of thirty successive days or more to devote his 
time to the usual and normal extent during ordinary working hours to the performance of 
the duties of such public office and employment, shall be deemed to have resigned from 
and to have permanently abandoned his public office and employment.  

Also, NMSA 1978, § 10-6-5 (Repl. Pamp. 1990) provides that "[a]ny public office or 
service, other than service in the armed forces of the United States of America, and any 
private employment of the nature and extent designated in Section 10-6-3 NMSA 1978 
is hereby declared to be incompatible with the tenure of public office or employment." 
These provisions do not limit other employment held by members of tribal councils. 
They do, however, effectively prohibit a county officer or employee from simultaneously 
holding any other employment, whether public or private, for which compensation is 
received or authorized and which interferes with the duties of the public position for 30 
days. Thus, a tribal council member cannot also serve as county commissioner if the 
two positions are incompatible as contemplated under Sections 10-6-3 and 10-6-5.  

For incompatibility to exist between a public office and other employment, Section 10-6-
3 first requires that the other position be held for compensation. The second 
requirement is that, as a result of the subsequent position, the officer fails for thirty days 
to "devote his time to the usual and normal extent during ordinary working hours to the 
performance of the duties" of his public office or employment. Section 10-6-3 is worded 
so that both these factors must be present for the second position to be incompatible 
with or constitute an abandonment of the first. See AG Op. No. 64-73 (1964) (both 
criteria must be met for section on incompatibility and abandonment to become 
operative).  

Applying the statutory criteria for incompatibility to the position of tribal councilor, if it is a 
position for which compensation is not paid or authorized, then, according to the 
statutory criteria, it would not be incompatible with the office of county commissioner. If, 
however, the tribal councilor's position is a paid position, it would be incompatible under 
the statute if it caused the person holding it to fail for thirty successive days to devote 
his time to the usual and normal extent during ordinary working hours to the duties of 
county commissioner. As this office has stated, "a person who holds two full-time 
positions or even a full-time and a part-time position that must be fulfilled during normal 
working hours is deemed to have resigned from and to have permanently abandoned 



 

 

his public office and employment at the end of 30 days." AG Op. No. 70-74 (1970) 
(person cannot hold two salaried positions in county government that must be 
performed during the same hours). On the other hand, if a person can perform his 
duties as tribal councilor before or after his ordinary working hours as a county 
commissioner, then the two positions will be compatible under the statutory criteria. See 
AG Op. No. 68-111 (1968) (no physical incompatibility existed where a person served 
as a municipal judge after his working hours as city clerk); AG Op. No. 57-298 (1957) 
(part-time probate judge may be appointed to act and receive a salary as deputy district 
court clerk).  

Even if two public offices meet the statutory criteria for physical compatibility, they may 
be functionally incompatible under common law. See AG Op. No. 89-10 (1989) (both 
statutory and common law definitions are applied to decide compatibility of two public 
positions). The applicable standards were discussed by the New Mexico Supreme Court 
in Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 163 P. 248 (1917), which addressed the 
compatibility of the offices of board of education member and clerk of the board. The 
Court adopted the following test of incompatibility:  

In legal contemplation, incompatibility between two offices is an inconsistency between 
the functions of the two. The offices must be subordinate, one to the other, and they 
must, per se, have the right to interfere with the other before they are incompatible.  

The incompatibility between two offices, which upon the acceptance of the one by the 
incumbent of the other operates to vacate the latter, is not simply a physical 
impossibility to discharge the duties of both offices at the same time, but it is an 
inconsistency in the functions of the two offices, as where one is subordinate to the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in the attempt by one person 
to faithfully and impartially discharge the duties of both.  

22 N.M. at 403-04, 163 P. at 249. Applying this standard, which emphasizes functional 
inconsistencies between offices, the court concluded that the same person could not be 
both a member of the board and its clerk where it was demonstrated that she had, as a 
board member, cast the deciding vote on matters pertaining to her interests as clerk, 
voted herself into the clerk's position, fixed her salary, and approved warrants for 
payment of her salary. In other words, by holding both offices, she was able to sit in 
judgment on her own acts. Id. at 405, 163 P. at 249 (quoting Cotton v. Phillips, 56 N.H. 
220, 223 (1875)). See also AG Op. No. 60-168 (1960) (regardless of salary, judicial 
officer could not serve as a law enforcement officer where holding one office could 
cause some benefit to accrue to the other and would intrude upon the disinterested and 
impartial disposition of cases in court). Cf. State ex rel. Chapman v. Truder, 35 N.M. 49, 
289 P. 594 (1930) (applying Haymaker test and finding that offices of district attorney 
and mayor were compatible).  

Under the standards enunciated in Haymaker, the positions of tribal council member 
and county commissioner do not appear incompatible. There is no apparent relationship 
or interaction between the positions indicating that one has administrative or other 



 

 

authority over the other. A county commission has no inherent jurisdiction over a tribal 
council's activities and vice versa. Absent evidence that a tribe and county have 
recurring contractual or other relationships with each other, therefore, it seems unlikely 
that a person would be able to use one position to influence his employment in the 
other, or would be improperly motivated in carrying out his responsibilities. Cf. 
McDonough v. Roach, 35 N.J. 153, 171 A.2d 307 (1961) (mayor could not 
simultaneously serve on county board of chosen freeholders where statutes required 
counties and municipalities to cooperate on various projects and permitted them to 
contract).  
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