
 

 

Opinion No. 89-24  

August 17, 1989  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Andrea R. Buzzard, Assistant Attorney General  

TO: Honorable Thomas A. Rutledge, District Attorney, Fifth Judicial District, P.O. Box 
1448, Carlsbad, NM 88220  

QUESTIONS  

1. Is the amendment to Rule 200.70 of the Public Employees Retirement Association 
("PERA Rule 200.70") concerning nominations to the Public Employees Retirement 
Board ("Board"), as implemented by the Board, legal?  

2. Were the procedures used by the Board, when it adopted the amendment and 
invalidated the nomination process, proper since nominations had already occurred?  

3. Does PERA Rule 200.70, as amended, comply with Subsection 10-11-130(B)(4) 
NMSA 1978 (Repl. 1987)?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, because the Board complied with procedural rule-making requirements and the 
rule does not conflict with the Board's statutory authority.  

2. Yes, because the amendment to Rule 200.70 did not operate retroactively to divest 
the county nominee of any vested right.  

3. Yes, because Subsection 10-11-130(B)(4) does not oblige the Board to include more 
than one county employee on the Board.  

ANALYSIS  

The first question asks whether the 1988 amendment to PERA Rule 200.70, pertaining 
to the election of non-retired Board members, is legal. We conclude that the 
amendment is legal because the Board complied with procedural rule-making 
requirements and the rule does not conflict with the Board's statutory authority.  

On August 26, 1988, the Board adopted an emergency amendment to PERA Rule 
200.70. On October 17, 1988, the Board adopted it as a permanent amendment to Rule 
200.70. Both amendments were filed with the state records center shortly after 
adoption. The substance of both amendments is the same: county employees may not 
be nominated for or elected to municipal Board member positions, except for the 



 

 

municipal Board member position designated as "county member."1 Thus, of the Board's 
four municipal member positions,2 one position must be filled by a county employee and 
the other three must be filled by municipal employees who are not county employees.  

In adopting as a permanent rule the amendment to PERA Rule 200.70, the Board 
complied with PERA Rule 200.10's3 rule-making procedures, which require that public 
notice be given at least thirty days before the rules hearing4 and that the notice state the 
date and place of the hearing and subjects involved. The Board also complied with Rule 
200.10(B)(1)(b)'s direction that the Board issue a concise statement of its principal 
reasons for adopting a contested rule. The Board issued this statement:  

The Board adopts Rule 200.70 to designate clearly one municipal board member 
position as the "county member position" and to confine the nominating and voting 
procedures for that position to county employers and employees.  

The Board designates clearly the remaining three municipal board member positions as 
non-county board member positions and confines the nominating and voting procedures 
for those positions to non-county municipal employers and employees.  

The reasons the Board adopts this rule are:  

1. The 1987 Legislature required this Board to assure that the municipal membership of 
the Board would include a county member.  

2. The 1987 Legislature evidently believed that fair representation among the Board's 
municipal membership required that a county member be included in that membership.  

3. The Board has satisfied its statutory obligation in this regard.  

4. City employees outnumber county employees by about 7 to 1.  

5. Therefore, the Board designates the remaining three municipal member positions as 
positions to be occupied by municipal employees other than county employees.  

6. The Board is required by law to adopt regulations to govern the conduct of elections 
to this Board.  

7. This rule provides fair representation to counties; is consistent with the Board's 
statutory authority; and is consistent with the Board's earlier procedures to assure that a 
January 1988 municipal member position would be occupied by a county employee.  

The Board enacted the amendment to PERA Rule 200.70 in conformity with the 
procedures that PERA Rule 200.10 imposes. And, although the Administrative 
Procedures Act ("APA"), Sections 12-8-1 to 12-8-25 NMSA 1978 (Repl. 1988), does not 
apply to the Association, the Board nonetheless satisfied Section 12-8-4's rule-making 
prerequisites.5  



 

 

Rule 200.70 conforms to the Board's statutory authority. The legislature has delegated 
to the Board the task of structuring its elections. "The elections of elected members of 
the retirement board ... shall be conducted according to rules and regulations the 
retirement board shall from time to time adopt." Subsection 10-11-130(C). Although the 
Board must guarantee that at least one municipal Board member is a county employee, 
the Board is not obliged statutorily to assure that county employees remain eligible to 
occupy the remaining three municipal Board member positions.  

The Board adopted rules in 1987 to ensure that a municipal board member, whose four-
year term would commence January 1, 1988, would be a county employee.6 The Board 
retains policy-making authority in Board election matters. PERA Rule 200.70 does not 
conflict with the Board's statutory authority. The rule is intended to grant city employees, 
whose voice greatly outnumbers county employees, fair representation on the Board. 
And the 1987 Legislature, by enacting chapter 253, invited demarcation between city 
and county member-representatives on the Board by statutorily prescribing that one 
municipal Board member must be employed by a county. We conclude, therefore, that 
PERA Rule 200.70 is consistent with the Board's statutory authority.  

The second question asks whether the Board acted properly when on August 26, 1988, 
it adopted, as an emergency rule, the amendment to PERA Rule 200.70 and invalidated 
the nomination process just completed for the municipal member four-year term. That 
process had resulted in the nomination of a county employee to one of the remaining 
three municipal member positions. That county nominee did not qualify under PERA 
Rule 200.70, as amended, because the county-member position was occupied. Under 
PERA Rule 200.70, as it existed before amendment, it was unclear whether the Board 
intended county employees to be eligible to occupy any or all of the three remaining 
municipal member positions.7 Because the Association's nomination process in August, 
1988, had included the solicitation of nominations from county employers, the question 
is whether PERA Rule 200.70, as amended, operates to divest the county nominee of a 
right to the office of Board member.8 We conclude that PERA Rule 200.70 does not 
operate to deny the county nominee a right to a seat on the Board because the county 
nominee had no vested right to the office of Board member or to nomination to that 
office.  

A "vested right" is a constitutionally protected property right which a subsequent statute 
may not impair or repeal. See Stone v. City of Hobbs, 54 N.M. 237, 241, 220 P.2d 704, 
707 (1950); Rubalcava v. Garst, 53 N.M. 295, 298, 206 P.2d 1154, 1156 (1949); 
Rodgers v. City of Loving, 91 N.M. 306, 308, 573 P.2d 240, 242 (Ct. App. 1977). In New 
Mexico, however, no property right attaches to board-member positions of state 
agencies. In Mitchell v. King, 537 F.2d 385 (10th Cir. 1976), the Tenth Circuit Court of 
Appeals upheld the trial court's dismissal of a civil rights suit filed by a member of the 
Board of Regents of the Museum of New Mexico whose services the Governor of New 
Mexico had terminated. The court held that the regent had no federally protected 
property interest in the office and observed that the board of regents serve without 
compensation and exercise policy-making powers over the Museum's affairs.  



 

 

In State ex rel. Duran v. Anaya, 102 N.M. 609, 698 P.2d 882 (1985), the New Mexico 
Supreme Court upheld the dismissal of a suit filed by members of the State Board of 
Barber Examiners who were discharged from their positions by the Governor of New 
Mexico. The court held that the board members had no constitutionally protected 
property interest in their positions. The Court stated: "The [board members] are policy-
making persons and a policy-making public servant has no property interest in his 
position." Id. at 612, 698 P.2d at 885. See also Morris v. Gonzales, 91 N.M. 495, 576 
P.2d 755 (1978) (holder of an office created by the constitution does not have a vested 
right in the office and does not hold by contract; the office may be abolished by a 
constitutional amendment); In re Thaxton, 78 N.M. 668, 437 P.2d 129 (1968) (same); 
Montoya v. McManus, 68 N.M. 381, 362 P.2d 771 (1961) (right to hold office is not a 
property right nor is it a vested one); Reese v. Dempsey, 48 N.M. 417, 152 P.2d 157 
(1944) (no vested interest in a public office, although the privileges of one holding office 
are, within certain limitations, entitled to the protection of law).  

Courts of other jurisdictions have ruled similarly. In Corn v. City of Oakland, 415 N.E.2d 
129 (Ind. App. 1981), the court upheld the city's authority to abolish a city elective office 
created by city ordinance, notwithstanding the incumbent's nomination for and re-
election to a successive term of that office. The court rejected the incumbent's claim that 
he had a vested right to the office which the repealing ordinance unconstitutionally 
impaired, stating: "Offices are neither grants nor contracts, nor obligations which can not 
be changed or impaired." Id. at 133. (quoting State ex rel. Yancey v. Hyde, 129 Ind. 
296, 302, 28 N.E. 186, 187 (1891)).  

In State ex rel. Pecyk v. Greene, 102 Ohio App. 297, 114 N.E.2d 922 (1953), 
candidates for the office of city council, who had been properly nominated, sued the city 
to compel that their names be placed on the general election ballot. Although they had 
been properly nominated in accordance with the existing charter provisions, an 
amendment to that charter disqualified them as candidates for the general election. The 
charter amendment was adopted on the same day the candidates' nominations had 
been made and was effective four days after the candidates' nominations. The 
candidates contended that the charter amendment retroactively impaired their vested 
rights. The court disagreed, stating:  

That principle of law has no application here for the reason that no person holding office 
under our system of government has any vested right to the same.... There being no 
vested right in a public office, can there possibly be a vested right in the mere 
nomination to office?  

Id. at 304, 114 N.E.2d at 927. See also Moore v. Watson, 429 So.2d 1036 (Ala. 1983) 
(appointee to county pension board has no constitutionally protected property interest in 
that non-salaried office).  

The public office of member of the Public Employees Retirement Board, a state agency, 
is a non-salaried, policy-making position. Board members have no constitutionally 



 

 

protected property interest in the position. We conclude, therefore, that the Board's 
procedures were legal.  

The third question asks whether PERA Rule 200.70, as amended, complies with 
Subsection 10-11-130(B)(4). That Section states:  

The retirement board shall consist of:  

(1) the secretary of state;  

(2) the state treasurer;  

(3) four members under a state coverage plan to be elected by the members under 
state coverage plans;  

(4) four members under a municipal coverage plan to be elected by the members under 
municipal coverage plans, provided at least one member shall be a municipal member 
employed by county; and  

(5) one retired member to be elected by the retired members of the association.  

Because the rule limits the municipal member composition to only one county member, 
the question is whether the Board's restriction to "only one" conflicts with the Board's 
obligation to assure "at least one" county member. We conclude that it does not, 
because the legislature has not required the board to include more than one county 
employee on the Board.  

In construing the phrase "at least once" that appears in Section 22-10-7 (Repl. 1986): 
"All certified school personnel shall be paid at least once a month...," this office advised 
that school districts must, at a minimum, pay certified school personnel at least once a 
month. However, school districts have the flexibility to pay certified school personnel 
more often than once a month. Att'y Gen. Op. 88-72 (1988).  

Similarly, the Board's statutory authority to conduct elections according to its rules and 
regulations provides the Board the flexibility to permit more than one county member to 
occupy a municipal member position on the Board, but the legislature has not mandated 
that it do so. The legislature requires that "at least one" municipal member on the Board 
be a county employee, but the legislature does not require that more than one be a 
county employee. Therefore, PERA Rule 200.70, as amended, complies with 
Subsection 10-11-130(B)(4).  

ATTORNEY GENERAL  

HAL STRATTON Attorney General  

GENERAL FOOTNOTES  



 

 

n1 As amended on October 17, 1988, Rule 200.70 provides, in part:  

B. The candidates nominated for the municipal board member term beginning in 
January 1988, hereinafter termed "county member position", shall be employed by a 
county.  

C. [M]unicipal employers shall receive a municipal nominating ballot. Counties shall not 
receive ballots for municipal member positions except for a vacant county member 
position. Municipal employers other than counties shall not receive nominating ballots 
for the county member position.  

...  

I. County employees shall not vote in the elections for municipal members except to fill 
a vacant county member position. Municipal employees other than county employees 
shall not vote in elections for the county member position.  

n2 Subsection 10-11-130(B) NMSA 1978 (Repl. 1987) provides that the Board's 
composition shall include "four members under a municipal coverage plan to be elected 
by the members under municipal coverage plans, provided at least one member shall 
be a municipal member employed by a county." The requirement that the Board's 
composition include a county employee was enacted by 1987 N.M. Laws, ch. 253, 
recodifying the Public Employees Retirement Act, Sections 10-11-1 to 10-11-140 NMSA 
1978 (Repl. 1987).  

n3 Rule 200.10, providing rule-making procedures, was adopted on October 17, 1988. 
Rules of the Public Employees Retirement Association ("Association") before that date 
did not provide regulatory requirements to adopt rules. Thus, those rules did not apply 
to the Board's August 26, 1988, emergency amendment.  

n4 Public notice of the October 17, 1988 rules hearing appeared in The Albuquerque 
Journal on September 17, 18 and 19 and in The New Mexican on September 19, 20 
and 21.  

n5 Section 12-8-23 limits the APA's applicability: "The provisions of the [APA] apply to 
agencies made subject to its coverage by law, or by agency rule or regulation if 
permitted by law." The Association is not subject by law to the APA. Cf. Rivas v. Board 
of Cosmetologists, 101 N.M. 592, 686 P.2d 934 (1984) (citing the APA to invalidate 
action of a licensing board, but not discussing the fact that the board was not subject to 
the APA). Although the APA's reach is doubtful, Rule 200.10 incorporates Section 12-8-
4's substance.  

n6 The Board's Resolution No. 87-12 called for nominations for one county member for 
a four-year term. Thereafter, the Association solicited nominations from counties for the 
county member position and solicited nominations from non-county municipal 
employers to fill two other municipal Board member positions.  



 

 

n7 That rule provided for a county member among the municipal Board member 
positions whose term would commence January 1, 1988. The rule did not address the 
remaining municipal positions, except to state that "each municipality shall be allowed 
one vote for the purpose of nominating a municipal board member" and "municipalities 
shall receive a municipal nominating ballot."  

n8 Our analysis applies rules of statutory construction, because legislatively authorized 
rules of an administrative body have the force of law. Jaramillo v. Fisher Controls Co., 
102 N.M. 614, 619, 698 P.2d 887, 892 (Ct. App. 1985); Brininstool v. New Mexico State 
Bd. of Educ., 81 N.M. 319, 322, 466 P.2d 885, 888 (Ct. App. 1970).  


