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OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Frank D. Weissbarth, Assistant Attorney General,  

TO: Honorable Toots Green, New Mexico House of Representatives, 1019 Canyon 
Road, Alamogordo, New Mexico 88310  

QUESTIONS  

Can a developer resubdivide tracts previously platted within a municipality in order to 
increase the total number of tracts in the subdivision without obtaining approval by the 
municipality of a plat for the resubdivision?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

Section 3-20-1 of the Municipal Subdivision Act, Sections 3-20-1 to 3-20-16 NMSA 
1978, defines a subdivision within the corporate boundaries of a municipality as [t]he 
division of land into two or more parts by platting or by metes and bounds description ... 
for the purpose of: (1) sale for building purposes; (2) laying out a municipality or any 
part thereof; (3) adding to a municipality; (4) laying out suburban lots; or (5) 
resubdivision." Any division of land into two or more parts for the purpose of 
resubdivision, among other purposes, therefore is considered to be a new subdivision. 
Section 3-20-2, however, sets forth an exception to this definition:  

Every person who desires to subdivide land shall furnish a plat of the proposed 
subdivision, prepared by a registered, licensed surveyor of New Mexico; except that the 
resubdivision of platted tracts, which are less than one acre and which are contiguous 
with each other, for the purpose of increasing or reducing the size of such contiguous 
tracts, but not less than the minimum standard size required by the political subdivision, 
shall not require the furnishing of a plat of the proposed resubdivision, provided that a 
certificate of survey setting forth the legal description of tracts resulting from such 
resubdivision shall be filed with the municipal planning commission, the county clerk 
and the county assessor of that county in which the resubdivision is situated, and such 
filing should be considered as a rededication of said described lots in all respects.  

Read literally, section 3-20-2 would allow a developer to increase the number of lots in a 
subdivision without obtaining municipal approval, so long as he does not reduce the 



 

 

size of any tract below the minimum that the municipality establishes. Such a 
construction, however, conflicts with several rules of statutory construction.  

A statute must be read together with other provisions of the same act. Allen v. 
McClellan, 75 N.M. 400, 402, 405 P.2d 405, 406-407 (1965). The courts also favor a 
statutory construction that avoids absurd results, Sandoval v. Rodriguez, 77 N.M. 160, 
163, 420 P.2d 308, 310 (1966), and does not render parts of a statute useless, State v. 
Tabaha, 103 N.M. 789, 791, 714 P.2d 1010, 1012 (Ct.App. 1986). See also Mutz v. 
Municipal Boundary Comm'n, 101 N.M. 694, 698, 688 P.2d 12, 16 (1984) (statutes 
should be interpreted to facilitate their operation and achieve their goals). Section 3-20-
8B(1)(b) of the Municipal Subdivision Act provides in relevant part: "[T]he planning 
authority shall establish a summary procedure for approving ... resubdivisions, where 
the combination or recombination of portions of previously platted lots does not increase 
the total number of lots ...." A summary procedure provides for a more expeditious 
review than the comprehensive plat approval process described in Section 3-20-7, 
NMSA 1978. When the legislature provided that summary procedure is appropriate for 
resubdivisions which do not increase the total number of lots, two points were implicit: 
(i) Resubdivisions as a general rule are subject to review for plat approval; and (ii) 
Resubdivisions that increase the total number of lots must go through a comprehensive 
review.  

We find a further indication of the legislature's intent in section 3-20-2 itself. The 
exemption requires the developer to file, in lieu of a plat, "a certificate of survey setting 
forth the legal description of tracts resulting from such resubdivision." The statute states 
that "such filing shall be considered as a rededication of said described lots in all 
respects." (emphasis supplied). If the resubdivision results in an increase in the number 
of lots, the certificate of survey would in effect rededicate lots that did not exist 
previously in any form. That would be an absurd result.  

If section 3-20-2 is interpreted literally, a developer could file and obtain approval for a 
plat containing 100 one-acre lots and then resubdivide those lots into 400 quarter-acre 
lots without obtaining approval for the resubdivision. This result would be inconsistent 
with the rest of the Act, which gives municipalities broad authority to regulate 
development. See, e.g., Section 3-20-7A (municipality must approve any plat before it is 
filed). Construing section 3-20-2 to permit radical increases in the number of lots without 
requiring approval also would reduce the initial filing and approval requirement to a 
much less important exercise. It would create a loophole in the Act large enough to 
render it largely ineffective. Without a clearer indication from the legislature, we will not 
infer that the legislature meant, through this one exception, to change the Act so 
significatively that it leads, given the Act's structure, to absurd results.  

We therefore are of the opinion that section 3-20-2 does not authorize a resubdivision, 
without municipal approval, that results in an increased number of lots within the 
subdivision. section 3-20-2's scope is limited to resubdivisions that only adjust lot lines 
within the subdivision without increasing the number of lots.  
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