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Counties may charge municipalities a fee for prisoners incarcerated for violation of 
municipal ordinances.  

QUESTIONS  

May a board of county commissioners lawfully charge an incorporated municipality a fee 
for prisoners incarcerated under process issued by a municipal court for violations of 
municipal ordinances in the county jail over which the board has financial responsibility?  

CONCLUSIONS  

Yes.  

ANALYSIS  

Municipalities, other than home rule municipalities, are created by statute and may 
exercise only such authority as may be defined by law. See, e.g., Sanchez v. City of 
Santa Fe, 82 N.M. 322, 481 P.2d 401 (1971). Municipal authority with respect to the 
use of county jails is defined at Section 3-18-20 NMSA 1978 which provides:  

"A municipality may use the county jail for the confinement or punishment of offenders 
subject to the requirements imposed by law and the board of county commissioners."  

OPINION  

A municipality may thus use county jails for the confinement of persons in violation of 
municipal ordinances, but that use is subject to the requirements imposed by the 
respective board of county commissioners. See also Section 33-3-2 NMSA 1978. It 
appears, therefore, that a board of county commissioners may impose, as such a 
requirement, a fee for each municipal prisoner so incarcerated.  

In summary, the statutory authority of municipalities would permit municipal prisoners to 
be housed in county jails, and Section 3-18-20 NMSA 1978, supra, specifically 
authorizes the respective board of county commissioners to set the requirements for 
this arrangement.  
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