
 

 

Opinion No. 76-02  

January 28, 1976  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General W. Royer, Assistant Attorney 
General  

TO: Senator Ray Leger, Executive Legislative Building, Santa Fe, New Mexico 88503  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Must a candidate for election as a County Commissioner be a resident of the district 
from which he seeks election?  

ANSWER  

See Analysis.  

OPINION  

{*46} ANALYSIS  

Article V, Section 13 of the New Mexico Constitution provides the constitutional basis 
upon which the legislature may require a County Commissioner to be a resident of the 
district from which he is elected. It provides:  

All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed. The legislature is authorized to 
enact laws permitting division of counties of this state into county commission districts. 
The legislature may in its discretion provide that elective county commissioners reside 
in their respective county commission districts.  

The legislature has exercised its discretion by enacting Section 15-37-3, {*47} NMSA, 
1953 Comp. (1975 Supp.). It provides:  

A. Each county may be divided by the board of county commissioners into three [3] 
compact districts as equal in proportion to population as possible, numbered 
respectively as one [1], two [2] and three [3] and, if so divided, shall not be subject to 
alteration oftener than once in two [2] years. One [1] commissioner shall be elected from 
each district by the votes of the whole county but he shall be a resident of the district 
from which he is elected. If made, the division of the county into three [3] districts shall 
be made within six [6] months after the board of county commissioners is elected to 
office.  



 

 

B. Any board of county commissioners of counties of the H class may, by resolution 
adopted in any calendar year in which no election of county commissioners is held, 
provide that the three [3] county commissioners shall be elected at large and without 
division of the county into districts, but the resolution shall not be subject to repeal, 
revision or amendment for a period of two [2] years following its adoption.  

C. The board of county commissioners of any county having a population of more than 
one hundred thousand [100,000], as shown by the most recent decennial census, and 
having a final, full assessed valuation in excess of seventy-five million dollars ($ 
75,000,000) shall be divided into five [5] county commission districts as provided by 
law, and as equal in proportion to population as possible. Such apportionment shall be 
made once after each federal decennial census. One [1] commissioner shall be 
elected by the voters of each district and shall be a resident of the district from 
which he is elected. (Emphasis added.)  

Two separate categories of counties are established by Section 15-37-3, supra, and the 
rules governing each are different. In counties that have a population of more than 
100,000 and an assessed valuation in excess of $ 75,000,000 (Bernalillo County only at 
present), the Commissioners must be a resident of the district from which they are 
elected. In all other counties, the decision to district and require residency from such 
districts is discretionary with the Board of County Commissioners.  

Each of the thirty-one counties that fall within the latter category must be individually 
considered. If the Board of County Commissioners presently in office established 
districts within the county within six months after taking office in 1975, the county 
commissioners to be elected in 1976 must be residents of the districts from which they 
are elected. If a division into districts was not made by the Board of County 
Commissioners within the prescribed time period, the commissioners to be elected in 
1976 need not be residents of particular districts.  


