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February 23, 1971  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Lieutenant Governor Robert Mondragon State Capitol Building Santa Fe, New 
Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. May the President of the Senate vote under any circumstances other than to break a 
tie on a final passage of a bill?  

2. May he vote to break a tie on an amendment to a bill?  

3. May he vote to break a tie on final passage of a joint resolution?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, but see analysis.  

2. Yes.  

3. Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*46} ANALYSIS  

The Constitution of the State of New Mexico, Article V, Section 8, provides as follows:  

"The Lieutenant Governor shall be President of the Senate, but shall vote only when 
the Senate is equally divided." (Emphasis added).  

It is, therefore, my opinion that language of the constitutional provision is mandatory and 
that you must vote when the Senate is equally divided on any question other than a joint 
resolution which proposes an amendment to the Constitution. See Attorney General 
Opinion No. 59-13.  

It would appear to me that you are required to vote on joint resolutions which do not 
propose amendments to the Constitution of the State of New Mexico when the Senate 
is equally divided, as well as in all other instances when the Senate is equally divided.  


