
 

 

Opinion No. 69-82  

July 30, 1969  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General Gary O'Dowd, Deputy 
Attorney General  

TO: John B. Irick, Chairman, Constitutional Convention Steering Committee, 334 State 
Capitol, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Is the Constitutional Convention limited to the sixty day session provided by Section 
15, Chapter 134, Laws of 1969?  

2. If the answer to question 1 is yes, how may the sixty days be counted?  

3. Is Section 17, Chapter 123, Laws of 1969 controlling insofar as it prescribes the 
priority of business to be conducted by the convention upon the convening of the 
convention?  

CONCLUSIONS  

1. No, see analysis  

2. See analysis.  

3. No, see analysis.  

OPINION  

{*128} ANALYSIS  

Section 15, Chapter 134, Laws of 1969 provides that  

The constitutional convention shall convene at the capitol in Santa Fe, New Mexico at 
twelve o'clock noon on August 5, 1969 and shall continue in session for a period not to 
exceed sixty calendar days.  

Roger Sherman Hoar in his treatise Constitutional Conventions, Their Nature Powers 
and Limitations, pointed out that the weight of authority with respect to conventions 
authorized by the constitution is that the legislature cannot, or at least ought not to be 
permitted to, restrict the convention in advance. More simply stated a constitutional 
convention has full control of all its proceedings. See Hoar, Constitutional 



 

 

Conventions, Their Nature Powers and Limitations, 103, 179 (1917). The basic 
reason for this rule is that the convention is responsible to the people of the state 
directly and not to the legislature. If the convention fails to live up to its responsibilities, 
its work will be for naught as the people may reject any or all of its work. Furthermore, it 
is argued that a convention is apt to be equally as competent to exercise the limited 
powers granted to them as is the legislature to instruct the convention as to what it shall 
or shall not do or how it shall do it. A constitutional convention is less likely to abuse its 
powers in the drafting and submission of a constitution than is the legislature in placing 
limitations upon the convention. See also Loomis v. Jackson, 6 W.Va. 613, 708 
(1873).  

More recent authorities have tended to grant legislatures some power to control 
constitutional conventions. See, 158 ALR 512. However, a review of these authorities 
will reveal the presence of one of the two factors not present in New Mexico.  

The first such factor appears to be resolved around what the constitution provides in the 
way of powers of the legislature and the convention. In Wells v. Bain, 75 Pa. 39, 15 
Am. R. 263 (1873), the Supreme Court of Pennsylvania considered the power of the 
legislature to restrict the Pennsylvania Constitutional Convention under a constitution 
which contained {*129} no provision for its revision by way of a constitutional 
convention. The Supreme Court of Pennsylvania held that the Pennsylvania legislature 
under such circumstances had the power to provide the method of voting for or against 
the constitution submitted to the people. Since the Pennsylvania Convention was wholly 
a legislative rather than a constitutional creation, the convention was responsible to its 
creator, the legislature.  

It is interesting to note that in Wells v. Bain, supra, the actual question was whether the 
convention had the power to pass an ordinance, having the present force of law, and 
the instant power to proclaim a constitution binding without ratification by the people. 
See Wood's Appeal, 75 Pa. 59, 69 (1874). The Pennsylvania Convention erroneously 
believed that it was the sovereign and that it was responsible to no one, not even the 
people.  

The other factor, present in some states which allow the legislature to impose 
restrictions on a constitutional convention, is whether the law which limits the powers of 
a constitutional convention has been approved directly or indirectly by the people. The 
law may be approved indirectly by the people if it is enacted before the vote of the 
people for the calling of a constitutional convention on the theory that if the law was 
enacted prior to the calling, it is presumed that the people voted for the convention 
under the limitations prescribed by the legislature. See Cummings v. Beeler, 223 
S.W.2d 913, 921 (Tenn. 1949) and Re: Opinion to Governor, 55 R.I. 56, 178 A. 433 
(1935).  

Neither of the above factors exist in New Mexico. First of all Article XIX, Section 2 of the 
New Mexico Constitution provides for the calling of a constitutional convention as 
follows:  



 

 

Whenever, during the first twenty-five years after the adoption of this Constitution, the 
legislature, by a threefourths vote of the members elected to each house, or, after the 
expiration of said period of twenty-five years, by a two-thirds vote of the members 
elected to each house, shall deem it necessary to call a convention to revise or amend 
this Constitution, they shall submit the question of calling such convention to the 
electors at the next general election and if a majority of all the electors voting on such 
question at said election in the state shall vote in favor of calling a convention the 
legislature shall, at the next session, provide by law for calling the same. Such 
convention shall consist of at least as many delegates as there are members of the 
house of representatives. The Constitution adopted by such convention shall have no 
validity until it has been submitted to and ratified by the people. (As amended November 
7, 1911.) (Emphasis added)  

Thus the constitution is not the creation of the legislature as in Wells v. Bain, supra. 
Similarly, since Chapter 134, Laws of 1969 was enacted pursuant to the provisions of 
Article XIX, Section 2 of the New Mexico Constitution, it was enacted subsequent to the 
vote of the people in favor of the convention. Thus it cannot be argued that the people 
directly or indirectly ratified the restrictions placed on the convention by Chapter 134, 
Laws of 1969. From the provisions of Article XIX, Section 2, it is clear that legislative 
authority over the convention is limited to providing "for calling the same."  

From the foregoing, it is the opinion of this office that certain restrictions placed on the 
Constitutional Convention by the enactment of Chapter 134, Laws of 1969 by the First 
Session of the Twenty-Ninth Legislature are not binding on the Convention. In reaching 
this conclusion we look to the New Mexico Supreme {*130} Court decision in 
Hutcheson v. Gonzales, 41 N.M. 474, 71 P.2d 140 (1937) which seems to adopt the 
rationale of Roger Hoar as set forth above. We do not wish to infer by this conclusion 
that the restrictions placed on the convention by Chapter 134, Laws of 1969 are in any 
way unreasonable or should not be followed. We merely conclude that some of the 
restrictions need not be considered as binding by the convention. The question, remains 
what restrictions in Chapter 134, Laws of 1969 are not binding.  

First of all we were asked if the Constitutional Convention is limited to the sixty day 
session provided by Section 15, Chapter 134, Laws of 1969. This question was 
answered by Chief Justice Grant of the Michigan Supreme Court in Carton v. 
Secretary of State, 151 Mich. Rep. 337, 115 N.W. 429 (1908) as follows:  

The Constitution clearly leaves this convention free from, and untrammeled by, any 
other department of government. The legislature cannot fix the time the convention may 
continue in session.  

The Michigan Supreme Court pointed out that the restriction of time placed on the 
convention was the amount of compensation provided for the delegates. Since it is 
better reasoned, and almost unanimous, view at this time that a convention may not 
appropriate itself money, (See Hutcheson v. Gonzales, supra.), we must conclude that 
the only restriction of time placed on the New Mexico Constitutional Convention results 



 

 

from a limitation on money. The legislature appropriated $ 250,000 to the Constitutional 
Convention and various other sums to the secretary of state to conduct elections 
incidental to the calling of the convention and the approval or rejection of its work. 
These appropriations will revert at the end of the fifty-eighth fiscal year (June 30, 1970) 
if not spent. The legislature made it quite clear that the convention could not pledge the 
good faith or credit of the State of New Mexico beyond the $ 250,000 appropriation by 
stating in Section 29, Chapter 134, Laws of 1969 that this appropriation constitutes the 
total amount of public money authorized for use by the Constitutional convention.  

It is interesting to note that in Carton v. Secretary of State, supra, a majority of the 
Supreme Court of Michigan could not agree on whether a constitutional convention has 
the authority to fix a date for submission of a proposed revision to the people other than 
the one fixed by the legislature. Id. at 348. Because we find no controlling authority on 
this issue, we recommend that proposed amendments be submitted to the people 
pursuant to the provisions of Chapter 134, Laws of 1969.  

From the foregoing our answer to question one is the Constitutional Convention is not 
limited to the sixty day session provided for in Section 15, Chapter 134, Laws of 1969, 
other than by considerations of compensation to its members for an additional days 
spent in their work. Question two is therefore moot. However, because the Convention 
may wish to follow the provisions of Section 15, we will briefly discuss the rules of 
statutory construction relevant to construing the sixty day limitation.  

Two legislative rules of statutory construction should be mentioned at this point when 
construing the above statutory provision. The first rule is set forth in Section 1-2-2 H 
N.M.S.A., 1953 Compilation (Laws 1969, ch. 132, § 1), as follows:  

In computing the time that a legislative session shall end, the word "day" shall mean a 
twenty-four hour period from 12:00 o'clock noon on one calendar day to 12:00 o'clock 
noon on the next.  

This rule is limited to the computation of time for legislative session and therefore does 
not apply when construing Section 15, Chapter 134, Laws of 1969.  

{*131} The second legislative rule of statutory construction relevant here is found in 
Section 1-2-2 G, N.M.S.A., 1953 Compilation (Laws 1969, ch. 132, § 1), which provides 
as follows:  

In computing time the first day shall be excluded and the last included, unless the last 
falls on Sunday, in which case, the time prescribed shall be extended to include the 
whole of the following Monday.  

This legislative rule of statutory construction obviously assumes that in computing 
periods of time set forth in legislative enactments, it is intended that days be counted 
consecutively. We suggest that this is a proper guideline for the Convention.  



 

 

Last of all, in construing Section 15, Chapter 134, Laws of 1969, it should be 
remembered that "calendar day" is normally defined as the space of time that elapses 
between two successive midnights. Booker v. Chief Engineer, 324 Mass. 264, 85 
N.E.2d 766, 767 (1949). From the foregoing rules of statutory construction it appears 
that the constitutional convention would adjourn at midnight October 4, 1969 if Section 
15, Chapter 134, Laws of 1969 is to be followed.  

Finally, we are asked if Section 17, Chapter 134, Laws of 1969 is controlling insofar as it 
prescribes the priority of business to be conducted by the convention. Section 17 A, 
Chapter 134, Laws of 1969 provides in part as follows: "The convention shall be called 
to order by the governor and shall immediately proceed to elect a president and other 
officers of the convention." While we believe this to be an orderly way to proceed, we 
must conclude from the authorities set forth above that the convention need not follow 
the above quoted portion of Section 17 A. If the convention proceeds in a manner other 
than that prescribed by the legislature and fails to accomplish its desired goal within the 
time, i.e. monetary, limitations placed on it, its responsibility is to the people of this State 
and not to the legislature.  


